Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 01. 08:22, péntek | Életmód

A nemzeti demenciaprogramban a betegségre és megelőzésére is fel kívánják hívni a figyelmet

A nemzeti demenciaprogramban a betegségre és megelőzésére is fel kívánják hívni a figyelmet

A nemzeti demenciaprogrammal a betegségre és annak megelőzésére kívánják felhívni a figyelmet - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Hornung Ágnes kiemelte, a demenciával foglalkozni kell, az adatok szerint évről évre nő a szellemi leépülésben szenvedők száma. A személyiség és a mentális állapot megváltozása nagy terhet ró a családokra, a hozzátartozókra; összességében egymillió embert is érinthet.

Szükség volt olyan program kialakítására, amelyben a demencia diagnosztizálásával - a tünetek felismerésével - és a betegek ellátásával foglalkoznak - jelentette ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ennél a betegségnél is fontos a korai felismerés, ezért a családtagokat, a hozzátartozókat is oktatni kell.

Jelezte, hogy a megelőzésre is fókuszálni kell, mivel a betegség kialakulása késleltethető, súlyossága mérsékelhető.

A program a 2030-ig terjedő időszakra szól, kialakításában a szakembereken kívül részt vettek a társállamtitkárságok is, és tervezik az egyházak bevonását az együttműködésbe - mondta Hornung Ágnes.

Fotó: Pixabay

Címkék: demencia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.