Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Augusztus 08. 09:05, kedd | Életmód
Forrás: Rendőrség

A műszerfalon szokta pihentetni a lábát? Ne tegye!

A műszerfalon szokta pihentetni a lábát? Ne tegye!

Súlyos sérüléseket okozhat a légzsák, amely akár már kisebb baleset esetén is kinyílhat.

A légzsák egy rendkívül erős anyagból készült biztonsági felszerelés, amely vészhelyzet esetén ezredmásodpercek alatt gázzal töltődik fel, és a fej, valamint a test előtt egy ideiglenes és viszonylag rugalmas párnát képezve tompítja az ütközés hatásait. Az aktiválás általában 20 km/h-t meghaladó ütközés esetén következi be, és a légzsák kinyílási sebessége a 300 km/h-t is meghaladhatja.

Amennyiben a légzsák az emberi testtel érintkezik – feltételezve, hogy az utas megfelelő üléspozícióban van és szabályosan rögzített biztonsági övet használ – az ütközés ereje kisebb sérüléseket okozhat ugyan, de megvédheti a súlyosabb sérülésektől.

Ha viszont az utas lába a műszerfalon van, akkor ez a rettenetes erő közvetlenül a lábakat éri, ami igen súlyos következmények és rendkívüli fájdalmak előidézője. Ha az érintett nagyon szerencsés, akkor egy boka, illetve lábfej ficammal megúszhatja, de többnyire nem ez a helyzet. Ilyenkor ugyanis általában a töréseken, az elmozdulásokon és az ízületek súlyos károsodásán túl minden más károsodhat, ami a lábbal összeköttetésben van, ide értve a medencecsontot, a gerincet, valamint közvetetten a belső szerveket is. Ha pedig a láb nagy sebességgel az állkapocshoz, az archoz, az orrhoz, illetve a fej más részéhez ütődik, akár a súlyos fejsérülés, illetve az agykárosodás sem kizárt - hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Címkék: légzsák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.