Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 21. 13:49, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

A munkaerőhiány magasan tartja a keresetek növekedési ütemét

A munkaerőhiány magasan tartja a keresetek növekedési ütemét

Az áprilisi béradatok fényében már inflációs és versenyképességi kockázatokra is figyelmeztetnek a piaci elemzők, de a tartós munkaerőhiány miatt közeli jövőben nem számítanak érdemi fordulatra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentése szerint áprilisban a bruttó átlagkereset 12,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az év első négy hónapjában 12,4 százalékkal emelkedtek a keresetek. Áprilisban, tehát, a keresetek emelkedése ismét gyorsult a februári 11,9 és a márciusi 11,3 százalékos A reálkeresetek áprilisiban és január-áprilisban is 10,1 százalékkal emelkedtek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője nem talált meglepetést az adatokban, a bérnövekedés részben a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének köszönhető. Egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek emelni a fizetéseket - tette hozzá a szakember. Szerinte az idén a nettó bérekben 10 százalék feletti növekedés várható. Az inflációval korrigált nettó bér, a reálbér emelkedésének mértéke pedig a mostani kilátások szerint 9 százalék körül lehet, ami segíti a belső, azon belül is a lakossági fogyasztás növekedését.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint a nettó fizetések jövőre 8,8 százalékkal növekedhetnek. Bár a minimálbérről szóló tárgyalásokra várhatóan csak ősszel kerül majd sor, a 2019-es költségvetésben szereplő előrejelzésből az látszik, hogy a kormány a minimálbér és a garantált bérminimum ideinél valamivel kisebb mértékű emelkedésével számol. A K&H szakembere szerint a jelentős béremelkedés versenyképességi szempontból kockázatot jelent, a béremeléseknek ugyanis együtt kell járnia a termelékenység emelkedésével. Ugyanakkor az is látszik, hogy több cég gépekkel igyekszik helyettesíteni a hiányzó munkaerőt, ez viszont hatékonyabbá teszi a működést és a termelékenység javulását eredményezi - tette hozzá.

Horváth András, a Takarékbank elemzője a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiányával, a közszféra életpálya fejlesztéseivel és a bérminimum emelések hatásával magyarázta a várakozást felülmúló áprilisi béremelkedést.

Az év egészében 11 százalék körüli béremelkedéssel számol a képzett munkaerő hiánya, a közszférában idén is zajló bérrendezések, illetve a bérminimum-emelkedés miatt. A várt 2,7 százalékos éves infláció mellett ez 8 százalék körüli reálbér növekedést jelent. Mint hozzátette, semmilyen ok nem látszik, ami kiváltaná a bérnövekedés dinamikájának lassulását.

A magyarországi béreknek jelentős hátrányt kell még ledolgozniuk, hogy a munkavállalási célpiacnak számító országok bérszintje 80 százalékának közelébe érjenek. Ezt követően indulhatna visszaáramlás a belső munkaerőpiacra - állapította meg.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője egyrészt adminisztratív hatásokat, a minimálbér és a garantált bérminimum további emelkedését, másrészt a feszes munkapiaci helyzetet látja meghúzódni a béremelkedés áprilisi gyorsulása mögött. Az alacsony munkanélküliség és a munkaerőhiány egyértelműen magas bérnövekedési ütemet sugall az elkövetkező hónapokban is.

Az Erste várakozása szerint az idei évben a bruttó bérek további 10-11 százalékkal nőhetnek a 2017-es 12,9 százalék után. A bérek növekedési ütemének egyszámjegyűre lassulását 2019-re várják. A bérek gyors növekedése azonban nemcsak a növekedést támogatja, hanem az inflációt is emeli előbb vagy utóbb. Várakozásuk szerint a 3 százalékos középtávú inflációs célt fenntartható módon a jövő év elején éri el Magyarország.

Címkék: hiány, kereset, munka, munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.