Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2019. November 09. 11:21, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

A módszer, ami megkönnyíti a nagy mennyiségű információ megtanulását

A módszer, ami megkönnyíti a nagy mennyiségű információ megtanulását

Paul R. Scheele, a villámolvasási módszer kidolgozója szerint könnyű nagy mennyiségű információt viszonylag rövid idő alatt maradandó módon elsajátítani.

A tanulás meggyorsítására kidolgozott módszere az emberi elme természetes működésének logikáját követi, az egésztől halad a részletek megismerése felé.

A villámolvasással könnyű nagy mennyiségű információt viszonylag rövid idő alatt maradandó módon elsajátítani – hangzott el az M1 Életkor című műsorában. A módszer kiállta az idők próbáját, hiszen az elmúlt 15 évben Lantos Mihály tanulásmódszertani szakértő diákok és tanulni vágyók ezreinek tanította meg a villámolvasást.

A villámolvasás

Ahhoz, hogy megértsük a villámolvasás természetét, érdemes átgondolni, hogy hány olyan dolog van a világban, amit fokozatosan, felülről lefelé, soronként haladva fedezünk fel – mondta Lantos Mihály. Hozzátette, csak a hagyományos olvasáskor használja ezt a módszert.

Paul R. Scheele a tanulás meggyorsítására kidolgozott módszere az emberi elme természetes működésének logikáját követi,

az egésztől halad a részletek megismerése felé.
Kiemelte, a villámolvasás eszköze a teljes elmés tanulás: a racionális bal agyfélteke megérti és feldolgozza az információt, a játékos jobb agyfélteke elraktározza, hogy később előhívható, felhasználható legyen. A módszer technikája pedig, bár rendhagyó, végtelenül egyszerű.

A villámolvasás lépései

Először meghatározzuk a célunkat, hogy mit szeretnénk elérni. A következő lépésben ismerkedünk a tartalommal. A villámolvasás tulajdonképpen nem más, mint az információk rövid időn belüli elraktározása a tudatalatti memóriatárunkba – mondta a tanulásmódszertani szakértő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a villámolvasással megszerzett információ passzív tudásként fog elraktározódni.

Az elménk sokkal gyorsabban reagál azokra az információkra, amelyek a periférikus látómezőben vannak. Ezt használja ki a villámolvasás, amelynek során egy kiválasztott, állandó pontra fókuszálunk, és így a könyvet a periférikus látómezőnkbe helyezzük és úgy lapozzuk át.

A negyedik, befejező lépés az aktiválás lesz, az a technika, amivel a megfogalmazott céljainknak megfelelő információkat előhúzzuk a tudatalatti memóriatárból.

„Ha céljai vannak az embernek, meg is tervezi a cél felé vezető utat, azt végigjárja, és ebben az útban megtalálja azt az élményt, hogy lépésről lépésre mindig egy picit gazdagabb lett, mindig egy picivel előrébb jutott a célja megvalósítása felé, akkor az egy boldog ember” – mondta Lantos Mihály.
A villámolvasás tulajdonképpen egy kreatív játék, egy jó kis utazás az elménk minden egyes zegzugába – tette hozzá –, kreativitásunkat használjuk arra, hogy az az út, amit a cél felé megteszünk, mindig élményekkel teli és boldog legyen.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 08:18, csütörtök | Helyi

Idén is lesz Kurultaj

A rendezvény célja a dicső lovasnomád elődökre való közös megemlékezés. A Magyarság legnagyobb hagyományőrző eseményére minden magyar lovas-hagyományőrzőt szeretettel várnak.

2020. Július 09. 08:06, csütörtök | Helyi

Újra kánikula várható, hétvégén azonban akár tíz fokkal is hűvösebb lehet

A következő két napban egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé, így pénteken már országszerte kánikula várható.

2020. Július 08. 17:06, szerda | Helyi

Egy nappal eltolódott a szúnyogirtás időpontja

A szolgáltató ezúton tájékoztatja Kiskunfélegyháza város lakosságát, hogy a szerdára tervezett szúnyogirtás a munkák torlódása miatt csütörtökön, napnyugta után lesz.

2020. Július 08. 11:29, szerda | Helyi

Új nyitvatartás a félegyházi kormányablakban