Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2015. Szeptember 30. 06:54, szerda | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, átfogó megoldást igényel

A migrációs válság nem csak európai probléma, hanem sürgős, átfogó és összehangolt cselekvést igényel a migránsok eredetországai, a tranzitországok és a célországok között

- fogalmazta meg Pedro Agramunt spanyol néppárti parlamenti képviselő annak az állásfoglalásnak a lényegi üzenetét, amelyet kedd este fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK).
Agramunt szerint kulcsfontosságú, hogy Európa együttműködjön az Arab Ligával és az Afrikai Unióval is. Becslései szerint ez év végéig mintegy 5 millió menekült zsúfolódhat össze a Szíriával szomszédos Törökországban, Libanonban és Jordániában.

Az előterjesztésről folytatott vitában Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára úgy vélekedett, hogy a menekülthullámot belátható ideig nem lehet megállítani, ezért arra van szükség, hogy elzárják az illegális beáramlás útját, és egyben megnyissák a jogszerű bevándorlás lehetőségét.

Jagland szerint a menekültválság megoldásához elengedhetetlen a szíriai háború befejezése, ahhoz pedig az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kompromisszumot kell kötnie egymással.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke - az ETPK ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetője - azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy migrációs-menekültügyi válság kezelésekor meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a humanizmus és az ésszerűség között.

A fideszes politikus szerint különösen a politikai menekültek iránt kell humanizmust tanúsítani, és tiszteletben kell tartani a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezményeket. A gazdasági migránsok vonatkozásában ugyanakkor Európának az eszét kell használnia, mert "Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon".

Németh Zsolt kiemelte: meg kell szüntetni a válság kiváltó okait jelentő háborúkat; meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, mert ha ezt nem teszik, akkor összeomlik az övezeten belüli akadálytalan mozgást biztosító rendszer; meg kell reformálni a menedékért folyamodók regisztrálására vonatkozó dublini szabályokat, és az európai menekültstátus felé kell elmozdulni; pénzügyi támogatást kell nyújtani a biztonságosnak számító tranzitországoknak; valamint küzdeni kell az embercsempészek ellen.

A szintén fideszes Bartos Mónika egyebek közt arról beszélt, hogy a Szíriával szomszédos országoknak az eddiginél sokkal több segítséget kell nyújtani, hogy megbirkózzanak a menekültek elhelyezésének a feladatával.

Az ETPK által elfogadott állásfoglalás - elismerve a schengeni külső határok megvédésének a szükségességét - nem a kerítésépítésében látja a lehetséges megoldást, hanem az európai országok közötti méltányos teherelosztásban. Hangsúlyozza egyúttal a migránsokat is megillető emberi jogok tiszteletben tartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).