Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 26. 07:44, kedd | Belföld
Forrás: mti

A MÁV-nál aláírták az idei bérfejlesztési megállapodást

A MÁV-nál aláírták az idei bérfejlesztési megállapodást

Aláírták az idei, 5 százalékos bérfejlesztésről szóló megállapodást a MÁV Zrt. és a képviselettel rendelkező szakszervezetek a Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) hétfői ülésén;

a béremelés mértékét a 2017-2019-es időszakra kötött korábbi bérmegállapodás határozta meg.

A vasúttársaság hétfői közleményében emlékeztetetett, a MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által kötött hároméves bérmegállapodásban a 2017. évi átlagos 13 százalékos, majd 2018. évi átlagos 12 százalékos bérfejlesztést követően 2019-re átlagosan 5 százalékos béremelés szerepelt.

A VÉT ülésén megvitatták a munkáltató javaslatát, és megállapodtak a 3 éves bérmegállapodás szerinti, a nem vezető beosztású munkavállalókat érintő 2019. évi 5 százalékos béremelésről 2019. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal - írta a vasúttársaság.

Január 1-jétől a BSc/BA (felsőfokú alapképzés) végzettséghez kötött munkakörökben az alapbérek minimuma havi 315 000 forintra, az MSc/MA (felsőfokú mesterképzés) végzettséghez kötött munkakörökben havi 360 000 forintra összegre nő.

A munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés bruttó mértéke 3,5 százalékról 4 százalékra emelkedik.

A közleményben Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a MÁV-csoport modernizálásához, hatékonyabbá tételéhez, valamint a munkaerőpiaci kihívásoknak való megfeleléshez, a közösségi közlekedés átalakításának sikeréhez, a személyszállítási liberalizáció okozta versenyben való helytálláshoz elengedhetetlen a hosszú távú munkabéke.

A munkáltatói tájékoztatás szerint a szakszervezetek kijelentették, támogatják a munkáltató hatékonyságnövelő intézkedéseit, az ebből eredő megtakarítások a jövőbeni bérfejlesztés alapját képezhetik. Ugyanakkor fenntartották azt a korábbi álláspontjukat, hogy a megállapodásban szereplő béremelésnél nagyobb bérfejlesztést látnak indokoltnak. A felek leszögezték, hogy érdekeltek egy újabb középtávú megállapodás megkötésében - közölte a MÁV.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.