Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2021. Március 10. 08:52, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyarok 60 százaléka dolgozna Magyarországon távmunkában külföldre

A magyarok 60 százaléka dolgozna Magyarországon távmunkában külföldre

A magyarok 60 százaléka dolgozna olyan külföldi munkaadónak, aki költözés nélkül lehetővé teszi a magyarországi munkavégzést, a legtöbben Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban,

az Egyesült Államokban, illetve Svájcban vállalnának szívesen így távoli munkavégzést - közölte a Boston Consulting Group (BCG) kedden az MTI-vel.

A BCG, a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, tavaly október és december között végzett globális felmérésben 190 országból 208 807 munkavállalót kérdeztek meg, akik közül 1100 volt magyar.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar dolgozók körében mért 60 százalékos arány valamivel magasabb, mint az 57 százalékos globális átlag, ugyanakkor a közép- és délkelet-európai országokkal összehasonlítva ez viszonylag alacsony: az élen Bulgária és Szerbia áll 73 százalékkal, őket követi Lengyelország 71 százalékkal, majd Románia 61 százalékkal.

A közlemény idézte Kotsis Ádámot, a BCG Associate Directort, aki elmondta, hogy a távmunka kiszélesítette az elérhető tehetségek körét, ráadásul lehetővé teszi, hogy a cégek nagyobb arányban alkalmazzanak külföldieket, mint eddig. Ez a munkavállalók számára is előnyös, hiszen nem szakadnak el a gyökereiktől, nem kell máshova költözniük.

A távoli és egyben külföldi munkáltató iránti nyitottság világszerte különösen magas az informatikai és a digitális területeken dolgozók körében. Globálisan a digitális vagy analitikai tapasztalattal rendelkező munkavállalók 71 százaléka, valamint az informatikai és technológiai háttérrel rendelkezők 67 százaléka lenne hajlandó ebben a formában dolgozni.

A közleményben Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója kifejtette, hogy Magyarországra a legmagasabb arányban, 86 százalékban, a tudományos területeken dolgozók és kutatók, 70 százalék feletti arányban a HR és a menedzsment területen, 66 százalékban pedig a mérnöki területeken dolgozók szeretnének leginkább így munkát vállalni. Az ilyen jellegű távoli munkavégzésnek alapfeltétele a kapcsolódó nyelv ismerete, a munkaadói oldal mozgatórugója az adott lokációban jellemző, szakterületi humánerőforrás igény, a jelentkezők részéről pedig a tapasztalatszerzés mellett a hazaihoz képest jellemzően magasabb fizetési sávok jelentenek komoly motivációt.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy csökkent a magyarok hajlandósága, részben a koronavírus-járvány miatt, hogy külföldre költözzenek dolgozni; 33 százalékuk volt erre nyitott 2020-ban, míg 2018-ban 35 százalékuk, 2014-ben pedig még 58 százalékuk nyilatkozta ezt. A globális felmérésben részt vevő munkavállalók fele viszont azt mondta, hogy külföldre költözne, ha ott munkát találna.

A BCG a világ egyik vezető menedzsment tanácsadó cége, árbevétele 2019-ben 8,5 milliárd dollár volt, 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A budapesti iroda egyben régiós központként is működik, a BCG tevékenységét irányítja Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

Címkék: külföld, távmunka

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 12:42, kedd | Belföld

Mávinform: szerdától pályafelújítás kezdődik az észak-balatoni vonalon

Szerdától április végéig pályafelújítást végeznek az észak-balatoni vasútvonalon, és tizenkét vasúti átjáró épül át - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

2023. Március 28. 12:40, kedd | Belföld

Ötéves fiút keresnek Tolna-Mözsön

Több százan keresik azt az ötéves kisfiút, aki hétfő délután tűnt el otthonából Tolna-Mözsön - közölte honlapján a rendőrség.

2023. Március 28. 12:36, kedd | Belföld

Úgy tűnik, nem lesz vége az inflációnak, a cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint.

2023. Március 28. 12:34, kedd | Belföld

Aranyalbum - Zorán 70 dala két dupla CD-n

Zorán jól ismert dalai és ritkaságok egyaránt szerepelnek azon a két dupla CD-n, amely Aranyalbum címmel a napokban jelent meg.