Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa szervezetében található egyik kémiai anyag segíthet az emberi vírusok féken tartásában. A squalamine nevű vegyületnek köszönhetően az állat szinte az összes vírusos fertőzésnek képes ellenállni.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy a macskacápák természetes immunitással bírnak sok vírusos fertőzéssel szemben, éppen ezért vizsgálni kezdték az állatot, hogy megfejtsék ennek a kivételes ellenálló képességnek az okát. Végül felfedezték, hogy a vírusokat egy squalamine nevű vegyület irtja ki a testükből - írja a PNAS.

A laboratóriumi vizsgálatok végül kimutatták, hogy a vegyi anyag a legtöbb állati és emberi vírust is képes hatástalanítani a szervezetben, így azok nem tudják megfertőzni hordozójukat. A tudósok szerint a squalamine a vírusreplikációt akadályozza meg a membrán interakciók megzavarásával.

Az anyag szintetikus változatát már korábban is alkalmazták kísérleti kezelésekben: azt vizsgálták, hogy képes-e megakadályozni a rákos betegek testében azoknak a vérereknek a növekedését, amelyek a tumort táplálják. A szakemberek szerint azonban a jövőben sokkal inkább az olyan vírusok elpusztítására használják majd, mint a hepatitisz, a dengue-láz és a sárgaláz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 01. 11:40, vasárnap | Belföld

BARNA MEDVE ELADÓ

A III. kerületi rendőrök természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki azt az óbudai férfit, aki egy preparált védett állatot hirdetett az interneten.

2021. Július 31. 21:18, szombat | Belföld

Országszerte zivatarok miatt, de többfelé még a kánikula miatt is figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett még a hőség miatt is adtak ki első-, másod-, és harmadfokú figyelmeztetéseket

2021. Július 31. 17:11, szombat | Belföld

ITM: sosem látott csúcson a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés

Sosem látott csúcson van a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2021. Július 31. 15:10, szombat | Belföld

Novák Katalin: várjuk a gyerekeket az Erzsébet-táborokba

Várják a gyerekeket az Erzsébet-táborokba - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombat reggel a Facebook-oldalán közzétett videóban.