Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa szervezetében található egyik kémiai anyag segíthet az emberi vírusok féken tartásában. A squalamine nevű vegyületnek köszönhetően az állat szinte az összes vírusos fertőzésnek képes ellenállni.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy a macskacápák természetes immunitással bírnak sok vírusos fertőzéssel szemben, éppen ezért vizsgálni kezdték az állatot, hogy megfejtsék ennek a kivételes ellenálló képességnek az okát. Végül felfedezték, hogy a vírusokat egy squalamine nevű vegyület irtja ki a testükből - írja a PNAS.

A laboratóriumi vizsgálatok végül kimutatták, hogy a vegyi anyag a legtöbb állati és emberi vírust is képes hatástalanítani a szervezetben, így azok nem tudják megfertőzni hordozójukat. A tudósok szerint a squalamine a vírusreplikációt akadályozza meg a membrán interakciók megzavarásával.

Az anyag szintetikus változatát már korábban is alkalmazták kísérleti kezelésekben: azt vizsgálták, hogy képes-e megakadályozni a rákos betegek testében azoknak a vérereknek a növekedését, amelyek a tumort táplálják. A szakemberek szerint azonban a jövőben sokkal inkább az olyan vírusok elpusztítására használják majd, mint a hepatitisz, a dengue-láz és a sárgaláz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 18:09, vasárnap | Belföld

Egy rakás csempészcigivel bukott le

Több mint 18 millió forint értékű csempészett cigarettát szállított, a szabolcsi rendőrök elfogták.

2021. Október 17. 14:08, vasárnap | Belföld

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

2021. Október 17. 13:07, vasárnap | Belföld

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Több mint 50 ezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben - mondta a közösségi oldalán szombaton közzétett videójában Novák Katalin.

2021. Október 17. 11:04, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.