Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. November 12. 07:11, szombat | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

A léleksimogató tárogató

A léleksimogató tárogató

Dr. Tóth Ákos tárogatós rendhagyó énekórát tartott a Batthyány Lajos Általános Iskola Kodály-termében.

Molnár Elvira tanárnő meghívására dr. Tóth Ákos a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar docense, tárogatós a felsős zenei osztályoknak tartott rendhagyó énekórát a Batthyány Lajos Általános Iskola Kodály-termében. Vetítéssel egybekötött csodálatos muzsikával varázsolta el hallgatóságát, így mutatva be a 125 éves reformtárogató hangszert.

Megtudtuk tőle, hogy az eredeti, régi idők tárogatóját töröksípnak is nevezték, aminek élesebb hangja volt, ezt javarészt csatákban, harci jelzésekre használták, valamint esténként a tábortűz mellett szórakoztatták az embereket. A modern tárogató már sokkal lágyabb hangú, gyorsabb ésváltozatosabb dalokat lehet eljátszani vele.

Ő maga 8 éves korában kezdett klarinéton játszani, majd lassan 20 éve, hogy megismerkedett a tárogatóval. Azóta elválaszthatatlanok egymástól. Repertoárjában megtalálhatóak a Rákóczi, Petőfi és Kossuth korának népszerű dallamai, a századforduló idején keletkezett művek, népdalok, műdalok magyar és egyházi dallamok.

Fotó: batthyanysuli.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)