Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2014. Február 02. 17:28, vasárnap | Külföld
Forrás: - szerk. -

A legnagyobb föld alatti városrész

A legnagyobb föld alatti városrész

A La Ville Souterraine nevű városrész 3,6 négyzetkilométeren terül el. Összehasonlításképp elmondjuk, hogy ez kb. 1 négyzetkilométerrel nagyobb, mint a budapesti V. kerület.

A La Ville Souterraine nevű városrész 3,6 négyzetkilométeren terül el. Összehasonlításképp elmondjuk, hogy ez kb. 1 négyzetkilométerrel nagyobb, mint a budapesti V. kerület. 1600 lakás, 200 étterem, 2000-nél több üzlet és 1000-nél több iroda, számos szálloda, egyetem, bank és mozi található „odalenn”.
A föld alá nemcsak kényszerből épülhetnek városok, hiszen a tudományos-fantasztikus könyvekből ismert zárt metropolisok előfutára az 1960-as években kezdett épülni Monteralban.

Vincent Ponténak a neves városépítésznek az adta az alapötletet, hogy a zsúfolt városok gigantikus felhőkarcolói fölfelé terjeszkednek, viszont a felszín alatti részei kihasználatlanok. Az aluljáróktól, metróvonalaktól eltekintve nem tervezett senki föld alatti építkezést. Ezt a lépést tette meg először Ponté, aki egy montreális ingatlanfejlesztési projekt révén előállt egy föld alatti városrész tervével is. Eleinte sokan ellenezték a terveket, de végül mégis sikerült megépítenie a Place Ville Marie irodaházhoz kapcsolódó föld alatti bevásárlóközpontot. Mindez csak a kezdet volt, mert a városépítész folyamatosan fejlesztette és bővítette a föld alatti járatokat, így érte el a mai 3,6 négyzetkilométeres méretét. A felszínről több mint 120 ponton lehet lejutni és a lejárók egy része közvetlenül csatlakozik a város föld fölötti közösségi és irodaépületeihez. A város lakói különösen a téli hónapokat kedvelik, hiszen ilyenkor a föld alatti tereken, meleg folyosókon akár napi félmillió ember is megfordul a mindösszesen 32 km-t kitevő járatokon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje

2021. December 03. 06:00, péntek | Külföld

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelemből Németországban

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban - jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. December 02. 07:00, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: ideje elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről

2021. December 01. 14:09, szerda | Külföld

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett védőoltást