Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. December 25. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: femina.hu

A legmeghatóbb karácsonyi szokások a világon

A legmeghatóbb karácsonyi szokások a világon

Hol meghittebben, hol zajosabban, de a szeretetet fejezik ki.

A karácsony a szeretet ünnepe, legyen szó Európáról vagy más földrészekről. Ám az, hogy ezt miként juttatják kifejezésre, már igencsak eltérő lehet. Van, ahol a meghittség kapja a fő hangsúlyt, máshol a nem túl közeli ismerősöket is bevonják az ünneplésbe.

Ugyanígy különböznek az ünnepi díszletek-kellékek is, hiszen elég csak arra gondolni, hogy például Ausztráliában és Dél-Afrikában karácsonykor nyár van, így a nálunk megszokott jégvirágos-hópelyhes körítés szóba sem igen jöhet. Tudd meg, miként nyilvánítják ki egymás iránti szeretetüket az emberek a világ különböző pontjain!

Amerika

A szeretet ünnepére való ráhangolódást már advent elején megkezdik - ilyenkor helyezik el a fát a lakás valamely frekventált pontján, majd karácsonyig folyamatosan díszítik.

Mivel Amerikában nagy távolságok vannak, a rokonok és a barátok nem mindig tudnak találkozni még az ilyen alkalmakkor sem, ezért csomagokat küldenek egymásnak, melyek szintén a fa alá kerülnek.

24-én még nincs ajándékozás, csak vacsora - ez azonban korántsem olyan szűk körű, mint nálunk megszokott. Az amerikaiak ugyanis nem csupán a szorosan vett családdal, esetleg a rokonaikkal ünnepelnek, hanem szívesen vendégül látják a barátaikat is, illetve mennek vendégségbe.

Megesik, hogy emiatt az esemény inkább emlékeztet partira, némi woodstocki beütéssel, mint meghitt összejövetelre - de ők egyébként is sokkal inkább kifelé élnek, ezért ebben senki sem talál kivetnivalót, sőt, sok magányos ember számára éppen az ilyen happeningek által válik élhetőbbé vagy akár szerethetőbbé a karácsony. Voltaképpen a másik fél, azaz a vendéglátó is jól jár, hiszen kevés szívmelengetőbb dolog van a világon, mint örömet szerezni olyasvalakinek, akinek egyébként nem sok optimizmusra ad okot az aktuális élethelyzete.

Hazánkban is számos hagyomány és szokás kötődik az adventi és a karácsonyi ünnepkörhöz. Kattintsd végig az alábbi galériát, és ismerd meg őket!

Finnország

Ez az ünnep természetesen a Télapó hazájában is a szeretetről szól, és, hogy ezt lehetőleg semmiféle negatív megnyilvánulás ne árnyékolhassa be, a régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban - Finnország korábbi fővárosában - kihirdetik a karácsonyi békét.

A finnek nemcsak a szentestét tartják szűk körben, de karácsony első napját is a hozzájuk legközelebb állóknak szentelik - ilyenkor a közvetlen hozzátartozókon kívül rokonaikkal és barátaikkal vannak együtt, és végre kellőképpen tudnak figyelni egymásra, megerősítendő a köztük lévő köteléket. A tágabb ismeretségi körbe tartozókat még telefonon sem illik megkeresni, és ugyanez természetesen fordítva is igaz.

Nemcsak az élőkre, hanem a holtakra is gondolnak karácsonykor: gyertyát gyújtanak elhunyt szeretteik sírjánál. Sőt, két- és négylábú barátaikról sem feledkeznek meg - nemcsak a házi kedvenceiket lepik meg ünnepi menüvel, de még a madaraknak is juttatnak egy kis soron kívüli ellátmányt.

Ausztrália

Ausztráliában karácsonykor nyár van, így a külsőségek kevéssé idézik a nálunk ilyenkor megszokott hangulatot, aminek elengedhetetlen része a havazás, no meg a forralt bor és a még ki sem hűlt mézeskalács illata. A keresztény gyökerekkel rendelkező lakosság az évszaktól függetlenül megadja a módját az ünneplésnek - ha esetenként nem is valódi kellékeket használnak, és itt nem feltétlenül a hóra kell gondolni.Élő fenyővel például kevésbé lehet találkozni, inkább a műanyag változatot részesítik előnyben. Az ajándékozás, illetve a december 24-i szentmisén való részvétel ezen a távoli földrészesen éppúgy része a karácsonynak, mint Európában - és ugyanúgy a szeretetet hivatott megerősíteni a családtagok, rokonok, barátok között. Ahogy a tengerparti piknikek és a kerti grillezések is, melyek az itteni ünnepi vacsora ausztráliai megfelelői.

Afrika

Afrikában mind nagyobb teret hódít a katolicizmus - ám a hit elmélyítése és kinyilvánítása mellett természetesen a szeretet is központi szerepet kap karácsonykor, még ha - hasonlóan az ausztrálokhoz - nem is az Európában megszokott módon ünnepelnek az ott élő emberek.

Kongóban az itteni betlehemesekhez hasonlóan vonulnak végig a falvakon kisebb-nagyobb csoportok, a szeretetajánlás körül forgó misére hívva mindenkit.

A misét követően a hívek egy pódiumon helyezik el ajándékaikat, majd közösen elfogyasztják az ünnepi vacsorát. A közös étkezés jelentőségét az emberi kapcsolatok kialakításában, illetve elmélyítésében természetesen a dél-afrikaiak is ismerik, és meg is tapasztalják évről évre - igaz, a jó időre való tekintettel a természetben vagy a tengerparton költik el a tradicionális ünnepi fogásokat.

Kenyában a szabadban, nyílt tűzön készítik el a karácsonyi vacsorát - az ünnep azonban messze túlmutat az evészeten-ivászaton. Ilyenkor a család távol élő tagjai is hazautaznak, az egymáshoz közel állók pedig igyekeznek minél több időt együtt tölteni, ily módon is kifejezve egymás iránti szeretetüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.