Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 15. 08:51, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A legismertebb Vaszary- és egy most felbukkant Ferenczy-kép a Virág Judit Galériánál

A legismertebb Vaszary- és egy most felbukkant Ferenczy-kép a Virág Judit Galériánál

Három remekmű, egy Vaszary János-, egy Ferenczy Károly- és egy Tihanyi Lajos-festmény emelkedik ki a Virág Judit Galéria október 19-i őszi aukciójának anyagából.

Nem véletlenül került a katalógus címlapjára Vaszary János 1938-as Ősz című olajképe, mivel ez Vaszary utolsó műveinek egyike, késői festészetének remeke, jól dokumentált alkotása. A festmény a Magyar Nemzeti Galéria 2007-es gyűjteményes Vaszary-kiállításának egyik központi darabja volt. Ezúttal pedig az aukció legmagasabbra árazott tétele 24 milliós kikiáltási árral, 34-40 millió forint közötti becsértékkel.
A nemzeti képtár tavaly rendezte meg Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítását. Mivel a művész életműve sok lappangó képet sejtet, ezért akciót indítottak annak felkutatására. Az egyik legkeresettebb alkotás az éppen a most felbukkant Lovak a vízben (Lóitatás) volt. Az 1900-1903 körüli olaj-vászon technikájú mű pasztózus színeit finom reflexek oldják, a kompozíciót pedig a fények és árnyékok együttese formálja. A képet kiállításon legutóbb 1922-ben láthatta a közönség. A kilencven éve rejtőzködő Ferenczy-remekmű kikiáltási ára 20 millió forint, becsértéke 24 és 32 millió.
Ugyancsak 20 millióról indítják (30 és 40 millióra becsülve) Tihanyi Lajos Csendélet zöld palackkal című vásznát. A korai magyar avantgárd festményen az 1908-as dátum szerepel. Ebben az évben Tihanyi első, rövid párizsi tartózkodása alatt megismerkedett Gauguin, Cézanne és a fauve-ok festészetével. Ezek a hatások a festő sajátos képalkotó módszereivel, intenzív színeivel olyan remekművekhez adtak indíttatást, mint ez a csendélet.
Rippl-Rónai József képeinek népszerűsége, keresettsége a válság ellenére töretlen. A Virág Judit Galéria árverésén is három műve szerepel. A nagymama köszöntése (Az alvó nagyanyó) a fiatal Rippl-Rónai alkotása 1890-ből. Azok közül a többnyire rejtőzködő szalonképek közül való, amelyeket Párizsban Munkácsy tanítványaként festett. A most Franciaországból hazakerült enteriőrkép kikiáltási ára 7,5 millió, becsértéke 10 és 15 millió forint. Rippl-Rónai késői korszakának gyöngyszeme a Zorka piros barett sapkában című pasztell. A fiatal nőt ábrázoló ciklus kiérlelt darabja 4,5 millió forintról indul. Míg egy krétarajz feleségéről, Lazarine-ről 3 millió forintról licitálható.
Schönberger Armand festészetében 1920 és 1930 között számos kubista térszemléletű városkép született. E korszak egyik kiemelkedő kvalitású darabja a most 4,5 millióra árazott Nagyváros című vászon.
A hat Mednyánszky László-tájkép, tavaszi vagy havas hegyoldal, erdőrészlet 800 ezertől 4 millióig vihető el.
Az aukció érdemleges tétele még tíz Kádár Béla-, kilenc Scheiber Hugó-, két Ziffer Sándor-, négy Jándi Dávid- és négy Egry József-festmény is.

Címkék: Kultúra-árverés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk