Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 18. 19:00, szombat | Belföld
Forrás: eduline.hu

A legfontosabb válaszok az ingyenes OKJ-ről

A legfontosabb válaszok az ingyenes OKJ-ről

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De vajon mi van akkor, ha elmúltatok már 21 évesek vagy ha már van diplomátok?

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De vajon mi van akkor, ha elmúltatok már 21 évesek vagy ha már van diplomátok?És mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan járhatok ingyenes OKJ-re?

Ha még nem múltatok el 21 évesek, akkor nappali tagozaton - a szokásos reggel 8-tól délutánig tartó iskolaidőben - járhattok ingyenesen, ha már idősebbek vagytok, akkor esti és levelező tagozatra jelentkezhettek, iskolarendszerű képzésre. A képzéseket a 2014-es jegyzékben találjátok.

Már elmúltam 21 éves, estit vagy levelezőt válasszak?

Nagyon fontos különbség, hogy a levelező tagozatos diákigazolvány sokkal kevesebb kedvezményre jogosít, például nem kapjátok meg a 90 százalékos busz- vagy vonatbérletet az iskola és a lakhelyetek között. A diákigazolvánnyal járó kedvezményekről itt olvashattok bővebben.

Az estis diákkal tehát minden jár, ami egy nappalis diáknak?

Nem egészen, estin már nem jár a családi pótlék, az árvaellátás, és az egészségügyi biztosítást is magatoknak (vagy ha dolgoztok, akkor a munkáltatónak) kell állnotok. 6930 forintot kell fizetnetek, ha nem tanultok tovább.

Mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű OKJ között?

A tanfolyam felnőttképzésnek minősül, amit nem támogat az állam, tehát itt mindig fizetnetek kell a tandíjat. Az első, ingyenes szakmátokat csak iskolarendszerű képzésen szerezhetitek meg, nappalin, estin vagy levelezőn.

És ha már van diplomám? OKJ-zhatok ingyen?

Akkor is ingyenes az első OKJ, ha már a diplomátokat is megszereztétek.

Szeretnék utána még egyetemre menni. Fogynak az államis féléveim?

Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe. Az államis félévekről szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Ha elvégzem az OKJ-t, kaphatok érte pluszpontot az egyetemi felvételin?

Igen, bizonyos esetekben, ha az egyetemek és főiskolák úgy döntenek, hogy megadják az adott képzésért a pluszpontot. Ilyenkor 24 pontot kaptok. A részletekért kattintsatok ide.

Mi a különbség a felsőoktatási szakképzés és az OKJ között?

A felsőoktatási szakképzés (régebben felsőfokú szakképzés) nemrég kikerült az Országos Képzési Jegyzékből, ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a felvételi is az egyetemi felvételivel egyszerre, majdnem ugyanazokkal a szabályokkal történik. Találkozhattok "felsőfokú OKJ" elnevezéssel is, ezalatt azt értik, hogy érettségi szükséges hozzá. Miért éri meg felsőoktatási szakképzésre jelentkezni?

Van felvételi?

A felsőoktatáshoz hasonló felvételi nincsen, de bizonyos esetekben, például művészeti képzéseknél lehetséges, hogy tartanak valamilyen alkalmassági vizsgát, de ha nincs nagy túljelentkezés, akkor ezeknek kicsi a tétje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár