Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 27. 08:34, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A kutyák megérzik a rosszindulatot

A kutyák megérzik a rosszindulatot

A kutyák képesek felismerni, hogy ki milyen ember. Pontosabban mondva képesek eldönteni, hogy ki hogyan viselkedik a többi emberrel - derült ki egy új kutatásból.

A tanulmány szerint a négylábúak ezeket információkat felhasználva döntik el, hogy onnantól hogyan viselkedjenek az adott személlyel. Mindez ráadásul akár a saját gazdáikra is vonatkozhat, ha éppen ők azok, akik gorombák más emberekkel.

Vizsgálataik során a kutatók arra kérték a résztvevő gazdikat, hogy játsszanak el bizonyos szituációkat, miközben a kutyáik figyelik őket. A gazdik azt játszották, hogy nem tudnak egyedül kinyitni egy tárolót, majd két másik résztvevő segítségét kérték. Az első szituációban az egyik ember csak passzívan állt, míg a másik felajánlotta a segítségét. A második szituációban pedig az egyikük passzív maradt, a másikuk pedig határozottan elutasította a segítségnyújtást.

A bemutatók végén mindkét ember jutalomfalatot ajánlott fel a kutyáknak. Az első esetnél a kutyák mind a kettejüktől hajlandóak voltak elfogadni a csemegét. A második esetnél viszont a legtöbbjük attól, aki nem segített a gazdájuknak, nem volt hajlandó elfogadni a falatot, sőt, általában a hívásukra, a kommunikáció kezdeményezésére sem reagáltak.

A szakértők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kutyák képesek megállapítani, hogy ki a jóindulatú és ki nem az. Éppen ezért, ha legközelebb azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk valakit nagyon nem szívlel, hallgassunk rá, mert könnyen lehet, hogy nagyon is jó okkal viselkedik ellenségesen. A kutatás eredményei a Neuroscience and Behavioural Reviews című szaklapban jelentek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.