Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 02. 11:12, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A kunok népvándorlását öntötték zenébe

A kunok népvándorlását öntötték zenébe

A Hattyúkerti Zenés Esték programsorozat záró rendezvényén június 27-én a Yenisei Együttes szórakoztatta a népes számú közönséget.

A hőség miatt ezúttal nem a Hattyúház udvarán, hanem a könyvtár klimatizált helyiségébe invitálták a megjelenteket, ahol Czibolya Szilvia a könyvtár médiatárának vezetője köszöntött mindenkit, majd pár szóban bemutatta a fellépő együttest.

A sok esztendeje Pálmonostorán alakult Jenyiszej Együttes tagjai a magyar nyelvterület népzene és népdal kincsének alapos ismerői és művelői. Ebben a történetben viszont a rokon népek kultúráját tolmácsolják. A koncertek törzsanyagát a türk népek dallamai képezik, kutatásaik azonban kiterjednek a volga, kámai, rábi, szibériai tájegységekre is. A nagy világvallások jelenlétének ellenében e hatalmas térségben a mai napig él az archaikus világszemlélet. A régi mesék, mondák, mitikus történetek, hőseposzok hangszeres és énekelt dallamok nem csupán esztétikai, hanem szakrális élményt is nyújtanak ébren és éberen tartva a kollektív emlékezetet. Bár az ottani őslakos népcsoportok sok egyéni sajátosságot őriznek, abban hasonlóak, hogy a helyi energiák, szellemek érintkeznek az emberek lelkével és ezt a találkozást érzékeltetik és fejezik ki történeteikben, dalaikban. Az együttes tagjai bejárták Európa számos országát, valamint Szibériát, Indiát, Kazahsztánt.

A könyvtárban tartott koncerten az együttes tagjai felelevenítették a kunok népvándorlását és a korabeli dokumentumok, történetek mellett felcsendülnek a borzongató szépségű ázsiai dallamok egyedi hangszereken. Közreműködnek: Farkas Tünde, Födi Ágnes, Izsák Kata, Cseke Attila, Molnár István és Zsirmik István.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.