Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'A kultúra célja nem a kinyilat­koztatás' – Káel Csaba a Müpa programjáról

'A kultúra célja nem a kinyilat­koztatás' – Káel Csaba a Müpa programjáról

Bár a Tavaszi Fesztivál hamarosan véget ér, Ferencváros kulturális élete a szokásosnál is jobban felpezsdült: előadások, utcai vásárok sora várja még az érdeklődőket. A Rádió Orient műsorában a kerület polgármestere, dr. Bácskai János mesélt a városrész, Káel Csaba pedig a Művészetek Palotájának várható programjairól. A repertoárban a koncertek mellett felolvasó estek és cirkuszi előadások is helyet kaphatnak - csak a minőség és a közönség megszólítása a mérvadó, mondta el a Müpa vezérigazgatója. Káel szerint 2014 a kulturális turizmus éve lesz Magyarországon.

A Művészetek Palotája márciusban ünnepelte nyolcadik születésnapját - jegyezte meg az adás elején Káel Csaba, hogy aztán a Müpa Európában is egyedülálló építészeti-kulturális jellegzetességeire terelje a szót: a három különböző intézménynek - a fesztiválszínháznak, a Ludwig Múzeumnak és a hangversenyteremnek - egy épület ad otthont, a részeket egységbe kapcsoló építészeti megoldásoknak köszönhetően pedig a palota közös kommunikációs térré válik, ahol az emberek megoszthatják egymással élményeiket. A vezérigazgató kiemelte, a Müpa értékeit nem csak a belföldi, hanem a külföldi vendégek számára is szeretnék kihangsúlyozni: ebben nagy segítséget jelent a partnerszervezetek munkája.

Káel Csaba egyúttal emlékeztetett rá, hogy 2011-ben mozgalmat indított olyan hazai kulturális központok számára, amelyek a külföldieket felkészülten, nyelvi akadályok nélkül várják. A résztvevő szervezetekkel közös, tematikusan szervezett hétvégi kínálatot készítettek, majd a programcsomagokkal megjelentek berlini és londoni turisztikai vásárokon is. Az elképzelés sikeresnek bizonyult, élénkítette a külföldi vendégforgalmat - mesélte Káel, aki szerint az aktuális cél, hogy 2014 a kulturális turizmus éve legyen Magyarországon.
Mint a Rádió Orient vendége rámutatott, a Müpa tagja az Európai Koncerttermek Szövetségének, ami a kontinens huszonkét leghíresebb koncerttermét listázza.

„Ez olyan, mintha a Bajnokok Ligája döntősei lennénk”- viszonyított a kulturális szakember. „A Lajtától keletre mi vagyunk az egyetlen olyan intézmény Európában, amely kiérdemelte ezt a tagságot.” A partnerségnek köszönhetően a Rising Star program sorozat keretében, a legnagyobb európai koncerttermekben játszhatott Banda Ádám, a fiatal magyar hegedűművész, de a Müpa a Carnegie Hallal és a Metropolitan-nel is tervez közös programokat.

Bár itthon eddig nem volt szokás, a külföldi társintézmények példájára, az intézmény tematikus évadokat hirdet. Káel szerint így szélesebb rétegeket szólíthatnak meg, s ez a lényeg, hiszen kultúra célja a kommunikáció, nem a kinyilatkoztatás. 2013 tematikája a Horizont, a jövő évé pedig az Identitás lesz. A vezérigazgató elmondta, a Müpa hét műfaját további hárommal: kortárs irodalmi előadásokkal, filmklubbal, és cirkuszi előadásokkal bővítették, s az egyetlen kritériumot a kínálatban a minőségi kultúra képviselete jelenti.

Kulturális mágnes lett Ferencváros

A Művészetek Palotája mellett a kerületi önkormányzat saját programokkal, rendezvényekkel vesz részt a Tavaszi Fesztivál programsorozatában, majd az áprilisi Költészet Napja közeledtével Ferencvárosi Versfesztivált is rendeznek. „Én magam is mondok majd verset, persze versenyen kívül”- árulta el a kerület polgármestere, dr. Bácskai János. A polgármester szerint Ferencváros kulturális mágnessé vált az utóbbi évekbe „A Nemzeti Színház, a Müpa, a Goethe Intézet is ide települt, de csak iskolából tizenhét és egyetemből hét található a kerületben. 'A kultúra ilyen töménységben legutóbb a Millennium környékén volt jelen a kerület életében.” - vélte Bácskai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során