Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Május 11. 11:32, csütörtök | Helyi
Forrás: OrientPress

A kullancsoknak kedvezett az időjárás

A kullancsoknak kedvezett az időjárás

A kullancsok legnagyobb számban az erdőkben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordulnak elő.

Azonban városi környezetben is előfordul, különösen a parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határába - hívta fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.

Legnagyobb számban az erdőkben, például a gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Itt a legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás, amely a kiszáradásra rendkívül érzékeny kullancs szempontjából kulcsfontosságú, valamint a legtöbb potenciális gazdaállat is itt található. Azonban városi környezetben is előfordul, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában.

A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák (macskák), különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be, rendkívül fontos az ebek kullancscsípéssel szembeni védelme is, amelyhez megfelelő készítmények állnak rendelkezésre.
A közönséges kullancs elsősorban április, május, júniusban és szeptemberben aktív.

Hazánkban a két legfontosabb emberi betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) és a Lyme-kór. A kullancs-encephalitis betegség védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni.
A kullancs-encephalitis elleni oltásokat még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni,

azaz az oltási sort célszerű még a tavaszi szezon elején/előtt elkezdeni. Lyme-kór ellen az ember számára jelenleg védőoltás nem áll rendelkezésre, a betegség nem hoz létre tartós, illetve a kórokozó minden változata ellen ható védettséget. Korai stádiumban észlelve, a betegség szájon át adagolt antibiotikummal jól gyógyítható.

A kullancsok ártalma ellen számos módon védekezhetünk:

1. Erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, bőrünkre és ruházatunkra juttatva. A riasztószereket mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk.

2. Annak érdekében, hogy a kullancsok a bőrfelületet nehezebben érjék el, viseljünk világos színű, hosszú ujjú, galléros inget, valamint sűrű szövésű, szintén világos színű nadrágot, a világos színű ruházaton ugyanis sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat. Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba vagy a bakancsszárba. A túra/séta során rendszeresen pillantsunk a ruházatunkra, így a rajtunk mászó kullancsokat hamar észrevehetjük.

3. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezésének és eltávolításának fontosságát. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancs a bőrhöz legközelebb eső részénél ragadható meg, anélkül, hogy utótestét összenyomnánk. A kullancsot ezután határozott mozdulattal kihúzzuk rögzülési pontjából.

Címkék: kullancs, vérszívó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.