Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 11. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: proaktivdirekt.hu

A kullancs a kedvencedet sem kíméli

A kullancs a kedvencedet sem kíméli

Az állatoknak a szabadban a legjobb, ám akár halálos veszélyek is leselkedhetnek rájuk itt, mint például a kullancs, ami többféle fertőzést is hordoz.

Az állatoknak a szabadban a legjobb, ám akár halálos veszélyek is leselkedhetnek rájuk itt, mint például a kullancs, ami többféle fertőzést is hordoz. Fontos, hogy minden séta után vizsgáljuk át őket, még akkor is, ha használunk valamilyen kullancsirtó illetve -riasztó szert.

Védekezz a kullancs ellen!
Azaz előzzük meg a kullancsfertőzést. Tegyük a cicákat és a kutyákat védetté speciális hatóanyagot tartalmazó nyakörvekkel vagy cseppekkel. A cicák esetében a legjobb választás a csepp, mivel a nyakörv könnyen elakadhat, például fára mászás közben. Ügyelj rá, hogy a szer ne tartalmazzon permethrint, mivel ez a macskák számára akár halálos is lehet. A kutyáknak szabadon választhatunk a nyakörvek és a cseppek közül. Mivel ezek a szerek kémiai hatóanyagokat tartalmaznak, nem tanácsos a párhuzamos alkalmazásuk, mert túladagolást okozhatnak. Tehát vagy az egyik, vagy a másik megoldást válasszuk, és figyelmesen olvassuk el a használati útmutatót!

A csepp esetén az állat nyakára csepegtessünk, így nem fogja tudni lenyalogatni magáról. Előfordulhat átmeneti irritáció, vakarózhat a kis kedvenc. Ha ez huzamosabb idő eltelte után sem szűnik meg (1 nap), akkor mossuk le a szert és keressünk másik megoldást. Az oltást is választhatjuk, ezt az állatorvos adja be.

A legtöbb ilyen készítmény a fennálló kullancsfertőzést is megszünteti, és azokat a kullancsokat is elpusztítja, amelyek már megkapaszkodtak.

Tudnod kell, hogy semmi nem jelent 100%-os védettséget, ezért a kisállat átvizsgálása akkor is ajánlott, ha gondoltatok a megelőzésre. Ha kisgyereked van, ne engedd meg neki, hogy a nyakörvhöz nyúljon, figyelmeztesd erre!

Ha kullancsot találsz benne
Azonnal távolítsd el a kisállatból a kullancsot. Ha van, használj kifejezetten kullancseltávolító csipeszt! Gyógyszertárakban néhány száz forint, állattartóknak, sokat túrázóknak ajánlott beszerezni. Ha nincs kéznél ilyen, használj olyan csipeszt, amelynek kicsi felülete ér össze, és nem éles! (pl. szemöldökcsipesz)

A kullancsot a bőrnél fogd meg, figyelj, hogy a potrohát ne nyomd össze! Határozottan, egy gyors csavarással, a bőrre merőleges vonalban távolítsd el!

Utána a következő tüneteket kell figyelni:

  • étvágytalanság
  • aluszékonyság, fáradtság
  • levertség, láz
  • vizelet elsötétedése vagy véres vizelet

Ha bármelyik tünetet észleljük, azonnal vigyük az állatorvoshoz kedvencünket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.