Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A külföldre mentett vagyon sincs biztonságban

A külföldre mentett vagyon sincs biztonságban

A Nemzetgazdasági Minisztérium azon dolgozik, hogy az adóhatóság előtt ne maradjon titokban egyetlen magyar állampolgár külföldön vezetett bankszámlája sem.

Az új egyezmények alapján már banktitkot képező adatokat is átadhat egymásnak a két érintett ország adóhatósága - mondta a tárca adózásért felelős helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán az InfoRádiónak.

Nagyon sok olyan egyezménye van Magyarországnak, amely kizárja a kettős adóztatást, pillanatnyilag 74 állammal áll fenn ilyen megállapodás. Ezeknek a dokumentumoknak a többsége kitér arra, hogy amikor az adóhatóságnak információra van szüksége, akkor fordulhat a másik állam adóhatóságához és ott a megfelelő információkat meg is fogják adni - tájékoztatott Pankucsi Zoltán.

Vannak olyan szerződések is, amelyeknek kifejezetten az a célja, hogy amennyiben adóügyekben kérdés merül fel a másik állam illetőségi területén lévő bankszámlák vagy vagyonok tekintetében, akkor a magyar adóhatóság információt kérhessen ezekről - tette hozzá a helyettes államtitkár. Ez az úgynevezett adóügyi információcsere-egyezmény, amelyből egyelőre csak kettőt kötött az ország - mondta Pankucsi Zoltán.

Az új típusú egyezmények már tartalmazzák azt is, hogy a banktitkot képező adatokat is kötelesek átadni egymásnak a felek. Az adózással foglalkozó helyettes államtitkár hangsúlyozta: az új egyezmények legfontosabb eleme, hogy sikerült áttörni a banktitkok kérdéskörét, hiszen nagyon sokáig olyan 'féllábas' volt a legtöbb egyezmény, hogy bár adóügyi információkat kaphatott a hatóság, de ha bakszámlával kapcsolatos kérdés merült fel, akkor a banktitokra való hivatkozással megtagadták az adatszolgáltatatást.

Az új egyezmények már egyértelműen arról szólnak, hogy a banktitkot képező adatokat is át kell, hogy adják egymásnak a hatóságok - emelte ki Pankucsi Zoltán.

Eddig Guernsey-vel és Jersey-vel kötötték meg az új típusú egyezményt, és folyamatban vannak a tárgyalások Bermudával, a Man szigetekkel, Barbadosszal, a Brit Virgin Szigetekkel, Gibraltárral, Andorrával, Argentínával, vagyis - a helyettes államtitkár szavai szerint - tipikusan offshore paradicsomokként számon tartott államokkal.

Pankucsi Zoltán úgy véli: ennél is fontosabb, hogy nem csak kétoldalú egyezményekkel lehet ilyen - akár adóügyi, akár banktitkot is tartalmazó - információ átadást elérni, hanem létezik egy nemzetközi megállapodás is, amelyhez bármely állam csatlakozhat. A konvencióhoz Magyarország 2013 novemberében csatlakozott. Az együttműködésben 64 állam vesz részt, ezek az országok kiadják egymás adóhatósági számára az adó- vagy banktitkot képező információkat. Ebben a körben az összes uniós tagállam is benne van - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton