Városlista
2020. július 4, szombat - Ulrik

Hírek

2018. Június 17. 09:57, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

A közvéleménytől függ a francia migrációs politika alakulása szakértő szerint

A közvéleménytől függ a francia migrációs politika alakulása szakértő szerint

Jelentős részben a belpolitikai nyomástól függ, hogy Franciaország hajlandó lesz-e befogadni újabb menekültszállító hajókat - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán szombat este.

Elmondta, hogy a francia közvélemény nem túlzottan támogatja a migrációt, a társadalom megosztottsága miatt pedig a politikusoknak is óvatosan kell eljárniuk.

Hozzátette, hogy a kormánypártban sokan ragaszkodnak a befogadáshoz az emberi jogok védelmére hivatkozva, de a franciáknak mindössze harmada véli úgy, hogy van még hely migránsok számára. Körülbelül ugyanennyien az ellenkezőjét gondolják, a többiek pedig a menekülteket még befogadnák ugyan, de a migránsokat már nem - hangsúlyozta.

A szakértő szerint a francia migrációs politika az elmúlt 3 évben ellentmondásosan alakult, hiszen az ország emberjogi hagyományaihoz csak szavakban ragaszkodtak, a gyakorlatban nem tartották be a vállalásokat.

Megjegyezte, hogy tavaly 100 ezer kérelmet fogadtak, vagyis jóval kevesebbet, mint Németország, ám a francia ellátórendszer számára ez is túl sok. Olaszországgal a migráció kérdésében nem várható számottevő nézeteltérés, mivel a két állam más téren - például az euroövezet reformja kapcsán - érdekközösséget alkot, Róma támogatja a francia elnök javaslatát - tette hozzá.

A szakértő szerint Emmanuel Macron népszerűségét nem is ez a kérdés fogja meghatározni, hanem az, hogy végre tudja-e hajtani a szociális fordulatot a következő egy-két évben.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 05:00, szombat | Külföld

A harmadik negyedévben már erőre kap az euróövezet gazdasága

A harmadik negyedévben megindul a gazdasági növekedés az euróövezetben, de a második negyedévi visszaesésnél kisebb meredekséggel a müncheni ifo és a zürichi KOF gazdaságkutató intézet szerint.

2020. Július 03. 16:00, péntek | Külföld

Megint sok lett az új beteg és a halálos áldozat Ukrajnában

Ukrajnában péntekre egy nap alatt ismét kiugróan nagy számú, 876 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19 betegségbe pedig 27-en haltak bele, közülük 11-en az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében

2020. Július 03. 13:40, péntek | Külföld

Robbanássorozat indult be egy törökországi tűzijáték-gyárban, sok sérült

Legalább ötvenhat sérültet szállítottak kórházba pénteken Törökországban azután, hogy egyelőre ismeretlen okból robbanássorozat indult be egy tűzijátékgyárban az északnyugati Sakarya tartományban, Hendek város közelében

2020. Július 03. 13:02, péntek | Külföld

Szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók

Rendszeres szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók, akik szerint ezzel akár 10 nappal korábban ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint az egészségügyi tesztekkel.