Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Július 15. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: egyazegyben.com

A közgyógyellátást így lehet igényelni 2016-ban

A közgyógyellátást így lehet igényelni 2016-ban

Alanyi jogon vagy normatív alapon, akár jövedelmi helyzettől függetlenül is igényelhető!

Az 1993. évi III. törvény 49-53. §-a valamint a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 35-49. §-a szabályozza a közgyógyellátást, a gyógyszerkeret összegét pedig a 2015. évi és a 2014. évi C. törvény 66. §-a szabályozza.

Hol igényelhető?
A lakcím szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) kormányhivatalnál, az illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalában, vagy a Kormányablakban.

Hogyan lehet igényelni?
A kérelemhez a havi rendszeres gyógyító ellátásokról szóló igazolást a háziorvos tölti ki. Ezen kívűl a jövedelmi feltételek fennállását is igazolni kell. A háziorvosi igazolást zárt borítékban a kérelmező nevének és Társadalombiztosítási Azonosító Jelének feltüntetésével kell csatolni a kérelemhez. A borítékon a „Háziorvosi igazolás közgyógyellátás igénybevételéhez” szövegrészen túl fel kell tüntetni a háziorvos nevét és bélyegzőszámát is. Nem kell csatolni a háziorvos igazolását, ha a kérelmező nyilatkozik arról, hogy egyéni gyógyszerkeret megállapítására nem tart igényt.

Alanyi jogon közgyógyellátásra jogosult a jövedelmi helyzettől és a havi rendszeres gyógyszerkiadástól függetlenül:

  • az átmeneti gondozásban részesülő, és a nevelésbe vett kiskorú
  • az aktív korúak ellátására jogosult egészségkárosodott személy
  • a pénzellátásban részesülő hadigondozott és a nemzeti gondozott
  • a központi szociális segélyben részesülő
  • a rokkantsági járadékos
  • az, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

és az, aki rokkantsági ellátásban részesül, az alábbi esetekben:
1) az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30%-os mértéket
2) aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult; aki öregségi nyugdíjban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult; aki öregségi nyugdíjban részesül, és a nyugdíjra való jogosultságának megállapítását megelőző napon rokkantsági ellátásban részesült az 1) illetve 2) pontban ismertettek szerint.

Közgyógyellátás alanyi és normatív jogcímen állapítható meg.
A járási hivatal alanyi jogcímen közgyógyellátásra való jogosultságot állapít meg annak a személynek a kérelmére, aki a jogosultság részben felsorolt ellátások valamelyikében részesül.

A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy térítésmentesen jogosult:

  • a társadalombiztosítási támogatásba befogadott járóbeteg ellátás keretében rendelhető gyógyszerekre, a gyógyszerkerete erejéig
  • az egyes, külön jogszabályban meghatározott gyógyászati segédeszközökre
  • az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra.

A gyógyszerkeret egyéni gyógyszerkeretből, és eseti keretből tevődik össze. Az egyéni gyógyszerkeret összege a jogosult havi rendszeres gyógyszerköltsége, melynek összege 2015. évben legfeljebb 12.000 Ft/hó lehet. (Ez éves szinten 144.000 Ft).

Amennyiben az egyéni rendszeres gyógyszerköltség a havi 1000 Ft-ot nem éri el, egyéni gyógyszerkeret nem kerül megállapításra. Az eseti keret minden ellátottra egyaránt vonatkozó átalány összeg, mely az esetenként felmerülő gyógyszerszükséglethez jelent hozzájárulást. Éves összege 2015-ben 6000 Ft.

A gyógyszerkeret csak az igazolvány érvényességi ideje alatt használható fel. A gyógyszer térítési díját nem lehet részben gyógyszerkeretből, részben a jogosult saját költségéből fedezni. Az éves gyógyszerkeret kimerülése előtt azonban a gyógyszerkeretből még rendelkezésre álló, a jogosult részére rendelt gyógyszer térítési díját el nem érő maradványösszeg a gyógyszer térítési díjának kiegészítésére is felhasználható. Ebben az esetben a maradványösszeg és a gyógyszer térítési díja közötti különbözetet a közgyógyellátott fizeti meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.