Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Szeptember 04. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: bacsmegye.hu

A Közép-Tisza környéken élők jövőjét biztosító nagyszabású projekt ért célba

A Közép-Tisza környéken élők jövőjét biztosító nagyszabású projekt ért célba

A Magyar Vakond és a Kötiviép’B konzorciuma több jelentős árvízédelmi projektet is elvégzett Tiszapüspöki és Tiszaug között, melyek együtt a változó klímájú világ szélsőséges időjárására is választ adnak.

A bacskiskun.humegyei hírportál többször is beszámolt már arról a 2019 tavasza óta zajló, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése programban megvalósuló, a Közép-Tisza árvízvédelmét összesen hét alprojektben fejlesztő nagyberuházásról, melyet a Magyar Vakond Kft. és a Kötiviép’B Kft. konzorciuma kivitelezett. Legutóbb júliusban írtunk a Vezseny közelében zajló munkálatok elkészültéről.

Szeptember 2-án délelőtt sajtótájékoztatón tartottak annak alkalmából, hogy a projektet készre jelentette Sopronyi László, a Kötiviép’B ügyvezető igazgatója Lábdy Jenőnek, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgató-helyettesének és Lovas Attilának, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatójának - derül ki a Kötivizig sajtótájékoztatójából.

Lábdy Jenő, Sopronyi László és Lovas Attila

Az eseményen beszédet mondott Káré Gábor, Tiszaug polgármestere, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, valamint Kovács Ernő főispán, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője.

A Tiszaug és Tiszapüspök közötti vonalon lezajlott beruházás Besenyszögöt, Szolnokot, Tiszajenőt és Vezsenyt is érintette, az árvízbiztonságukhoz is hozzájárulva.

Jó kezekben van a vízügyi szakma

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédjében kiemelte: jó kezekben van a vízügyi szakma, amelynek minőségi teljesítményét bizonyítja ez a mű is. Az országgyűlés alelnöke felidézte a drámai 2000-es esztendőt, amikor a Tisza ciánszennyeződését követően az egyik leghatalmasabb áradással kellett szembenézni. Hozzátette: már akkor elhangzott a gondolat, hogy a hullámtér rendezése lehet a nagyobb biztonságot jelentő megoldás a térségben.

A teljes beruházás alprojektjeiből hatot az alábbiakban sorolunk fel, hozzátéve, egy alprojektet külön kitett az árvízvédelmi infrastruktúra további, több kisebb részletben lezajló karbantartása és fejlesztése:

  • árvízvédelmi töltés áthelyezése Tiszapüspökinél (Fokorú-puszta),
  • töltésrendezés a hullámtér lezárására Tószegnél,
  • a Vezsenyi és Tiszajenői nyári gátak rendezése,
  • művelési ág váltással járó beavatkozások a hullámtéren, a Vezsenyi-rév és a Tiszaugi-híd környezetében,
  • árapasztó vápa kialakítása a Tiszaugi-híd környezetében,
  • valamint árvízvédelmi töltés áthelyezése a Tiszaugi-híd környezetében.

A klímaváltozás korában fel kell készülni a szélsőségekre
A beruházás annak fényében is különösen fontos jelentőségű, hogy a klímaváltozás hatásai ebben az évben nyáron jelentős aszályt okoznak, azonban a szélsőségek a másik irányba is átcsaphatnak és az árvízi időszakokban ez nagy veszélyt jelenthet mind emberéletre, mid anyagi szempontból. Erre jó példa a beszédjében Lezsák Sándor által is felidézett 2000 tavaszán lezajlott hatalmas árvíz, mely a most megvalósult projektet magába foglaló VTT tervhez is vezetett. Egykor az veszély idején a térségben közel 17 ezer védekező mintegy 8 és félmillió homokzsákot használt fel a védekezéshez - erre az új védművekkel már nem lesz szükség.

(Fotók: Kötiviép'B)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.