Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Április 16. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A koronavírus miatt elhunytak többsége idős beteg Szlovéniában és Horvátországban is

A koronavírus miatt elhunytak többsége idős beteg Szlovéniában és Horvátországban is

Szlovéniában a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak 80 százaléka 75 évesnél idősebb volt

- derült ki azokból a részletes adatokból, amelyeket szerdán először hozott nyilvánosságra a szlovén népegészségügyi intézet újságírók többszöri megkeresésére. A közszolgálati rádió szerint a halálos áldozatok háromnegyede az idősotthonok lakói közül került ki, és egyenlő arányban voltak közöttük férfiak és nők.

A szlovén hatóságok eddig nem közöltek adatokat az elhunytak koráról, neméről és a fertőzés előtti egészségügyi állapotáráról.

A hivatalos közlés szerint Szlovéniában egy nap alatt 28-cal, 1248-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest öt újabb beteg hunyt el, ezzel 61-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta több mint 37 ezer koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovénia a jövő héttől egy több mint ezer mintán alapuló, úgynevezett nemzeti koronavírus-tesztelést indít az ország különböző területein, hogy világosabb képet kapjon a járvány kiterjedéséről és a Covid-19 megbetegedések valós számáról.

Miroslav Petrovec, a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézetének igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül majd, amely megmutathatja, mekkora lehet a fertőzöttek valós száma az országban, azt, hogy hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, hányan lehetnek a vírushordozók, továbbá, hogy milyen egészségügyi állapotban lehetnek azok, akik számára házi karantént rendeltek el, de fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát.



Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 37-tel, 1731-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 34 halálos áldozata van a járványnak, közülük hárman az elmúlt 24 órában hunytak el.

Az első fertőzés megjelenése óta 473 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 31 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 19 256 koronavírustesztet végeztek az országban.

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy Horvátországban a Covid-19 betegségben elhunytak hetven százaléka 70 és 99 év közötti, közel 20 százalékuk 60 és 69 évi közötti, míg a többi áldozat 40 és 59 év közötti volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.