Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 23. 18:04, péntek | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

A kommunista diktatúra halottakat, testi-lelki megnyomorítottakat hagyott maga után

A kommunista diktatúra halottakat, testi-lelki megnyomorítottakat hagyott maga után

A kommunista diktatúrák áldozatairól emlékeztek meg Kiskunfélegyházán február 23-án délelőtt a vasútállomásnál található Návay Lajos-emlékműnél.

- Kelet-Közép Európában elsőként a magyar országgyűlés döntött arról, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak. Az országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatát követően 2001-ben emlékeztek meg először az áldozatokról. Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszak-rendszer áldozataivá váltak. Családtagjaikra és szeretteikre is emlékezünk, akiket a kommunista rezsim meghurcolt, megalázott. Az utókor feladata emlékezni és emlékeztetni. Az áldozatok vére, szenvedése kötelez minket arra, hogy ne engedjük elfeledett történelmi múlttá válni a XX. század kálváriáját – mondta Keresztes Tünde kulturális referens az emlékezés nyitányaként.

A himnusz elhangzását követően Makra Flóra, a KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait a megjelentekkel:

– Annak a szovjet mintára kiépült rendszernek az áldozataira, névtelenekre és ismertekre emlékezünk ma, amelyet Rákosi Mátyás, később Kádár János tartott fenn, s arra a Kovács Bélára, akit az FKGP főtitkáraként 1947. február 25-én hurcoltak el a Szovjetunióba. Fogva tartása egyféle szimbóluma a pártállam több évtizedes uralmának és eszköztárának.

Legkevesebb 130 ezer embert deportáltak a Szovjetunióba, a magyar munkatáborokban 25 ezernél több személyt tartottak embertelen körülmények között. A népbíróságok mintegy 27 ezer vádlottat ítéltek el, ezek egy része kirakatper volt. Több száz halálos ítélet született, ezrek voltak éveken át börtönben.

A tények makacs dolgok, tudjuk. Mégis nem a számok, hanem a mögöttük húzódó emberi sorsok, felmenőink személyes és családi tragédiája, elbeszélései, megélt, átélt borzalmai és veszteségei által lesz élő történelem a kommunizmus dicstelen rendszere.

Felmerül a kérdés, szükség van-e arra, hogy felidézzük a múlt sötét árnyait. Nem lenne jobb elfelejteni? Történelemtanár vagyok és apai, anyai ágon is érintett család leszármazottja. E két szerepem mondatja velem, hogy ne felejtsünk, mert csak az ismert múltunk által tudunk kötődni a jelenhez – mondta beszédében Makra Flóra.

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen városunk elöljárói, az oktatási intézmények vezetői, a pártok és kulturális intézmények képviseletében megjelentek elhelyezték megemlékezésük virágait a Návay-szobor lábánál.

(Képek: Cseh Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.