Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 22. 12:31, csütörtök | Külföld
Forrás: HírTv

A király egyre meztelenebb

A király egyre meztelenebb

Hazudott az észak-koreai vezetés Kim Dzsong Il szombati halálának körülményeiről, állítja a dél-koreai hírszerzés vezetője.

A kommunista fővárosban közben már több mint ötmillióan vettek végső búcsút a „kedves vezető”-től. Egyre több külföldi szakértő vélekedik úgy, hogy az örökébe lépő fiának, Kim Dzsong Unnak nagybátyjával és a hadsereggel is meg kell majd osztoznia a hatalmon.

Sorra foszlanak szét a Kim Dzsong Ilről szóló legendák a „kedves vezető” halála után. Az észak-koreai történelemkönyvek szerint Kim egy szent hegyen született, miután két szivárvány és egy új csillag jelent meg az égen. Egy orosz falu lakosai azonban nemrég kijelentették: a kommunista diktátor náluk látta meg a napvilágot, amikor apja, Kim Ir Szen a Szovjetunióban állomásozott a Vörös Hadsereg kapitányaként.

A másik legenda a vezető haláláról szól, aki a phenjani híradások szerint népéért dolgozva, hivatalos vonatút közben hunyt el szívelégtelenségben. A dél-koreai hírszerzés ugyanakkor azt állítja, Kim Dzsong Il magánvonata halála napján végig a fővárosban vesztegelt.

Másképp emlékeznek

A vezető ravatalánál már több mint ötmillióan rótták le kegyeletüket. Dél-Koreában természetesen egészen máshogy emlékeztek meg az elhunyt diktátorról. Az északellenes aktivisták a szelek segítségével röplapokat küldtek a határ túloldalára, hogy cselekvésre buzdítsák az elnyomó rezsimtől szenvedőket.

„Azért jöttünk ide, hogy eljuttassuk üzenetünket a 20 millió észak-koreainak, akik megragadhatják ezt a lehetőséget, hogy megszabaduljanak a diktatúrától. Azt üzenjük: a háromgenerációs hatalomöröklés elfogadhatatlan, és az északiaknak ezt saját akaratukkal kell megakadályozniuk” – mondta el egy disszidens.

Érdekcsoportok

A párt és az ország vezetését korábban legkisebb fiára, Kim Dzsong Unra bízta a hétvégén elhunyt diktátor. Több szakértő ugyanakkor kész tényként kezeli, hogy a 27 éves örökösnek nagybátyjával és a hadsereggel is meg kell majd osztoznia a hatalmon.

A különböző érdekcsoportok miatt nem egyszerű az észak-koreai helyzet – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek kifejtette: az úgynevezett radikális ifjúság, a mártírok gyerekei, a pártapparátus és a hadsereg küzd a hatalomért, utóbbi mögött áll a kijelölt utód, s próbálja a különböző érdekeket összehozni, amelyre apjának három évre volt szüksége. A szakértő kiemelte, hogy az ország a világ ötödik legnagyobb hadseregét tartja fenn.

Fokozott figyelem

A Nyugat közben fokozott figyelemmel kíséri a phenjani vezetés minden mozdulatát. A dél-koreai haderővel napi kapcsolatban álló Pentagon eddig semmilyen különleges katonai tevékenységet nem észlelt Észak-Koreában.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.

2021. December 07. 06:00, kedd | Külföld

Közelít Magyarország felé az omikron koronavírusváltozat

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn.