Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 18. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

A jóga egyensúlyba hoz

A jóga egyensúlyba hoz

Fricska Irén jógaoktatóval beszélgettünk a megváltozott életkörülményekről. Arról kérdeztük, hogy ő miként tudott alkalmazkodni az új helyzethez.

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott életünk. Mindenki úgy próbál alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ahogyan tud. Nincs ez másképp Fricska Irénnel sem, aki tizenhárom éve tart jógafoglalkozásokat.

Irénke 22 éve ismeri a jógát. Úgy gondolta, hogy ha ő egyre jobban érzi magát a jóga gyakorlásától, akkor ezt a tapasztalatot át kell adnia embertársainak. Bátortalanul, mégis nagy hittel kezdte el tartani az első jóga órákat. A visszajelzések nagyon jók voltak, rövid idő elteltével a foglalkozások résztvevői is megtapasztalhatták a jóga jótékony hatásait. Képesítését Veszprémben, az AHIMSZA Jóga Központban szerezte meg és a vizsgák után még nagyobb ambícióval kezdte a foglalkozások vezetését. Elmondása szerint csodálatos oktatói voltak, akik nagy elkötelezettséggel, hittel vezették rá tanítványaikat a jóga ösvényére. Irénke több irányzatba is belekóstolt. Óráin a hatha jóga és az Iyengar jóga elemeit gyúrja össze és a hatékony gyakorlás érdekében különféle eszközöket is igénybe vesz, úgy mint blokk, tégla, heveder, ív, hengerpárna stb. Több csoportot vezet, de mindegyikben más-más gyakorlók vannak: kezdők, haladók, valamilyen nehézséggel küzdők.

- Ugyanazokat a gyakorlatokat mindenki másképp éli meg és másképpen hat mindenkire. Az órákon ráhangolódunk egymásra, érezzük egymást! – mesélte lapunknak Irénke, aki folyamatosan képzi magát. Nyáron 1-2 hetet jógatáborokban tölt, havonta-kéthavonta pedig jóga hétvégére jár, ahol mód van arra, hogy tovább fejlődjön és haladjon a jóga útján.

Irénke a hét minden napján tart foglalkozásokat. Vannak kezdő, középhaladó és haladó csoportjai. Az egyes csoportokban az alapoktól kezdenek és haladnak egyre tovább a tudatos gyakorlás felé, pontosabban, ahogy Irénke fogalmaz: „önmagunk megismerése felé”. A foglalkozások két órásak. A csoport tagjai a bemelegítés után különféle ászanák kivitelezését gyakorolják, melyet légzőgyakorlatok (prámajámák) követnek, végül pedig relaxáció (jóga hidra) zárja a sort.

- Jóga társaimmal együtt megtapasztaljuk mindig, hogy sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben a jógafoglalkozások után, mint előtte. Ez a kellemes érzés aztán folytatódik és egyre hosszabb ideig tart. A jógázók nagy része megtapasztalja, hogy a jóga feltölt, egyensúlyba hoz, energiával lát el, rugalmassá, mozgékonnyá és egészségessé tesz. Másképpen látunk dolgokat, lelkünk nyugalmat talál és talán bölcsebbek is leszünk – vallja Irénke.

Hány éves kortól és –ig ajánlod a jógát?

- Bárki korra, nemre való tekintet nélkül, bármikor elkezdheti. Lényeg a fokozatosság, a határunkig való elmenetel, de nem megerőltetve magunkat. Azt tapasztalom, hogy egyre kedveltebbé válik városunkban is ez a fajta mozgásforma, de én inkább úgy mondanám: életmód.

Információim szerint megkeresett a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda is. Néhány szóban mesélnél nekünk erről?

- Nagy megtiszteltetés volt, hogy engem kértek fel az egészségfejlesztő jóga foglalkozások megtartására. 2019. februárja óta tartom 6 hetes kurzusokban. Ez az idő már elegendő ahhoz, hogy minden gyakorlónál jelentkezzenek a jóga pozitív hatásai.

Sok érdeklődő volt ezekre a kurzusokra?

- Meglepően sokan jelentkeztek. Az első csoportban 13-15 fő volt, az utóbbiakban már szerencsére kevesebb, így mindenkire több figyelmet tudok fordítani. Ha a program őszre is folytatódik, mindenkit arra kérek, hogy jelentkezzen bátran. A részvétel ezekre ingyenes.

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy nem tartod meg az óráidat a teremben?

- Amikor korlátozták a közvetlen kontaktushelyzetek számát úgy döntöttem, hogy a gyakorló társaim egészségének védelme érdekében felfüggesztem a közös „élőben” való gyakorlást.

Hogy élted meg ezt az új helyzetet?

- Mintha álomban lennék. Furcsa a helyzet, hogy nem találkozhatunk hosszú időre. Először még azt reméltem, hogy néhány hét alatt lezajlik, aztán tudatosult bennem ennek ellenkezője.

Hogy fogadták a csoportjaidba járók a döntésedet?

- Már jó néhányan előre jelezték, hogy ők nem jönnek, mert vigyázni szeretnének magukra és a családjaikra. Mások viszont szívesen jöttek volna.

Egy online óra megtartásához ugyebár kellenek némi világhálóval kapcsolatos alapismeretek. Mennyire vagy otthon az internet világában?

Persze, ismerem a Facebook-ot, Messengert, G-mailt, de nem voltam járatos különösebben benne, nem volt beépülve az életembe.

Végül belevágtál az online órák megtartásába. Hogyan történt meg az átállás? Volt, aki segített Neked?

- Mivel naponta jógáztam, jógatársaimmal nagyon egy hullámhosszon voltunk. Egy hét után elkezdett hiányozni az együttes munka. Az első „szabad” héten még jólesett a pihenés, de már gondolkodtam, hogyan tudnánk mégis összekapcsolódni jógatársaimmal egy-egy közös gyakorlás erejéig. Végül a családom vezetett rá arra, hogy tulajdonképpen online is lehetne folytatni a közös munkát. Mivel ők jobban értenek az internethez, így biztattak és segítettek is létrehozni a kapcsolatot. Nélkülünk nem boldogultam volna és ezúton is szeretném megköszönni a türelmüket és a fáradozásukat.

Hogyan boldogultál a feladattal?

- Az első pillanattól kezdve fogékony voltam rá és elkezdtem komolyan ráhangolódni. Nem sokáig tétlenkedtem, hiszen az intézkedések bevezetésétől számolva szűk 2 hétre megszületett az első online jóga óra (2020. március 25-én).

Miben más így megtartani egy órát?

- Nagyon különleges és varázslatos is egyben. Egyedül ülök egy szobában, velem szemben a mobiltelefonom és annak „beszélek”. Érdekes volt felfedezni, hogy ennek ellenére is érzem, hogy együtt vagyunk. Társaimmal beszélgetve, ők is egyfajta éterbeni összekapcsolódást élnek át, mintha valóban „élőben” együtt lennénk.

Gyakorlatok szempontjából vannak olyanok, melyeket egy online órán ki kell hagynod a repertoárból, mert például olyan pontosságot igényel, hogy azt mindenképpen ellenőrizned kell, miként hajtják végre a csoportod tagjai?

- A gyakorlatokat úgy válogatom össze, hogy otthon is könnyen elvégezhető legyen. A fő hangsúlyt most az immunrendszerünk és az állóképességünk megerősítésére fektetem.

Hány ember tart Veled most az online órákon?

- Volt amikor 11-15-an voltak, de olyan is előfordulta, hogy 25-26 fő jött össze. Jelenleg hétfőn és csütörtökön tartom 18:00 – 19:15 óráig. Ha valakinek nem jó az időpont, bármikor megcsinálhatja. (Micsoda előny!!!) Előtte emlékeztetőt küldök, hogy este találkozunk és milyen segédeszközök kellenek hozzá. A csoport zárt, de szívesen látok bárkit, aki úgy érzi, hogy szeretne együtt jógázni velünk, tenni szeretne valamit az egészségéért.

Milyen visszajelzéseket kapsz az online órákkal kapcsolatban?

- Felemelő, boldogító és biztató szavakat kapok, sőt folytathatnám még a szép jelzőket a végtelenségig. Jó érezni ezt az összehangolódást, amelyet érzünk a közösen elvégzett munka eredményeként.

Elképzelhető, hogy ha visszatér végre életünk az eredeti kerékvágásba, akkor folytatod az online tevékenységet is?

- Inkább „élőben” szeretném folytatni. Úgy sokkal bensőségesebb a gyakorlás és van mód a kijavításokra. Mindjárt látom, hogy „most” mire képes a gyakorló és rögtön tudok váltani, alkalmazkodni. De tulajdonképpen nem zárkózom el az online óráktól sem. Olyan sok ága van a jógának, amire nem jut idő ez alatt a két óra alatt. Felvetődött bennem, hogy bizonyos gyakorlatsorokat, mint pl. a Nap- a Hold- vagy a Föld üdvözletet, esetleg a tisztító gyakorlatsorokat felvenném online órára. Ugyanis van egy nagy-nagy előnye az online-nak: bármikor és többször is visszanézhető.

Néhány jó tanácsot tudnál adni a hétköznapi embereknek az immunrendszerük és testi-lelki egészségük karbantartásához?

- Néha nem is gondolnánk, milyen egyszerű dolgokat kell(ene) tenni, hogy jobban érezzük a bőrünkben magunkat. Legtöbbször nem bonyolult gyakorlásra van szükség. Pl.: ha rossz a hangulatod, zaklatott vagy, szorongásaid, félelmeid vannak, akkor ennek enyhítésére, vagy akár a megszüntetésére is elegendő 10-15 perc hasi légzés, vagy a jóga légzés gyakorlása. Ez segít a feszültségek, blokkok feloldásában és azonnal javulást érzel a közérzetedben. Ha azonban többet is szeretnél fejlődni, akkor arra időt kell szánnod és rendszeresen kell gyakorolnod. Jó, ha elsajátítod az indiaiak által már 5000 éve gyakorolt tisztítógyakorlatokat, amelyek felszabadítják az energiákat és engedik, hogy folyjék és tisztítson téged. Életmódodban is támogathatod egészségedet. Igyál minden reggel langyos vizet citrommal. A nap folyamán pedig fogyassz el 2-3 liter vizet, mely segíti kimosni a toxinokat, méreganyagokat a szervezetedből. Ha csak ezeket az egyszerű gyakorlatokat megteszed, már sok betegséget meg tudsz előzni.

Milyen gondolatokat osztanál meg a jelenlegi helyzetben mindenkivel?

- Az első, amit mondanék: Ne féljünk!!! Csak hallgassunk a bensőnkre, az mindig a helyes út felé terel. A külvilágot ne engedjük betolakodni! Az, hogy ne féljünk, azonban nem azt jelenti, hogy felelőtlenek legyünk. Éljünk ugyanúgy, ahogy eddig (tisztálkodás, fertőtlenítés, takarítás stb.) és akkor nem lehet baj. Fedezzük fel a vírus hozta helyzetben a pozitív lehetőségeket! Vegyük észre, hogy arra tanít bennünket: lassítsunk, ne rohanjunk, ne kapkodjunk, ne hajszoljuk az anyagiakat!
Akinek módja van rá, a felszabadult idejét fordítsa szeretteire, magára. Szerezzen új ismereteket ebben a megváltozott világban. Szedje elő hobbiját, amire eddig nem volt ideje (pl. jó könyv, festés, kötés, horgolás, barkácsolás, sütés-főzés, rendrakás stb.) Játsszunk és beszélgessünk EGYÜTT és ne egymás mellett… A legfontosabbal zárnám: szeressük egymást! És ha végre fellélegezhetünk a vírushelyzet elmúltával, akkor öleljük át olyan szorosan egymást, ahogy azt még soha nem tettük.

(Címlapfotó: Fantoly Márton, cikk fotói: Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda)

Címkék: Fricska Irén, jóga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.