Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2016. Június 07. 16:58, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A jó tanár egész életével tanít és nevel

A jó tanár egész életével tanít és nevel

Miniszteri elismerésben részesült a napokban Fricska Nagy János a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézmény és Kollégium nyugalmazott szaktanára.

2015-ben városunk vezetése is elismerte Fricska Nagy János négy évtizeden át nyújtott lelkiismeretes oktató-nevelő munkáját, és a szakmai rendezvények, versenyek területén végzett kimagasló, példaértékű tevékenysége elismeréseként a nyugalmazott szaktanárt, mezőgazdasági munkaközösség vezetőt „Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért” kitüntető díjjal jutalmazta.

Idén újabb elismerés illette mezőgazdasági iskolánk nagynevű tanárát. Magyarország Földművelésügyi minisztere a Pedagógusnap és a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett ünnepségen június 3-án kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át részére Budapesten, a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében.

Fricska Nagy János tanulmányai a József Attila iskolából indultak. Mindig is testnevelő tanár szeretett volna lenni, de egy sportsérülés következtében álmai szertefoszlottak. Szülei arra ösztönözték, hogy Petőfi Gimnáziumban folytassa tanulmányait, János azonban a Mezőgazdasági Iskolát választotta. 1966-ban tette be a lábát az udvarra és jelen pillanatban is szívesen látott vendégként tisztelik az iskolában, holott már nyugalomba vonult.

1976-ban Mosonmagyaróváron okleveles agrármérnökként végzett, majd az iskolát követően visszatért szülővárosába Kiskunfélegyházára és a helyi Lenin TSZ-ben kezdett dolgozni. Röviddel hazatérése után megnősült. Felesége háziorvos és három gyermekük büszke édesanyja.

János a katonaságot két részletben – az egyetem előtt és után is – töltötte le. A tanulást persze ezt követően is folytatta és okleveles mezőgazdasági vállalatgazdálkodási szakmérnök, okleveles agrármérnök-tanár lett. Emellett a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskola és Szakiskolában tanárként dolgozott. Fő céljának mindig is azt tartotta, hogy a diákokat olyan eredménnyel tudja tanítani, melyek eljuttatják őket az országos szakmai versenyekre. A számos alkalommal élvonalban végző diákok sora jól mutatja, hogy valóra váltotta pedagógusi életpályájának legfőbb törekvését. Igaz, pályafutása során többször felkínáltak számára igazgató-helyettesi, igazgatói pozíciót és számtalan más – lehet jobb kereseti lehetőséget biztosító – állást, ő azonban egy percre sem maradt hűtlen a katedrához. Szemében nem változott semmit a fiatalság az évtizedek alatt. A mai fiataloknak már kevesebb lehetősége van arra, hogy otthoni gazdaságban „kóstoljanak” bele a mezőgazdaságba és állattenyésztésbe, ezért becsülendő leginkább, ha ilyen irányú tanulmányokat szeretnének folytatni. A szakmai tárgyak iránt ugyanolyan érdeklődőek a mai fiatalok, mint a régmúlt diákjai. Ügyesek, vágynak a tudásra és képesek is keményen dolgozni legyen szó szakmai gyakorlatszerzésről, vagy épp tanulmányi versenyre való felkészülésről – vallotta Fricska Nagy János a vele készített interjú során.

A diákok mellett számos esetben vett részt felnőtt képzésben is, például az aranykalászos gazda képzéseket is előszeretettel vezette. Örömmel tapasztalta, hogy a felnőttek körében is komolyan vették a tanulást és szinte szivacsként szívták magukba a tudást.

János 2014. júliusában vonult nyugdíjba, azonban a mai napig aktívan dolgozik, igaz már nem a katedrán. 1985 óta kijelölt igazságügyi szakértő és a nyugdíjazását követően is folytatja ezt a tevékenységét. Gyermekei közül Adrienn sürgősségi szakorvosként dolgozik Londonban, Zsanett neurológus szakorvos Szegeden, Zsolt pedig szintén Szegeden közgazdászként tevékenykedik.

Kérdésünkre, hogy mivel tölti szabadidejét nyugdíjba vonulását követően, megtudhattuk, hogy nagyon szeret sportolni és büszkeséggel tölti el, hogy a gyermekeivel többször is átúszta a Balatont. Az úszás napjainkban is kedvenc időtöltése. A tenisz, már nem tartozik a mindennapjaihoz, de az egyetemtől kezdve egészen nyugdíjig kísérte ez a sport.

A legfőbb kikapcsolódást azonban az unokák nyújtják Jánosnak. Gyakran meglátogatja Londonban élő lányát, ahol kertészkedik és két kisunokájával játszik. Valójában ez az, ami igazán feltölti a nyugdíjas éveiben is aktívan tevékenykedő, nagynevű tanárt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 09:56, csütörtök | Helyi

Remekeltek a Mezgések a Hagyományos sütemények versenyén

Hosszas kiesés után idén ismételten megrendezésre került a Cukrász Hagyományőrző Verseny.

2021. December 02. 09:53, csütörtök | Helyi

Informatika versenyen jártak a Batthyány Iskolások

November 23-án informatikai versenyre hívta az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium.

2021. December 01. 22:18, szerda | Helyi

Festménykiállítás a sportcsarnokban

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. Kulturális Programirodája és a Holló László Képzőművészeti Kör együttműködve MEGHÍV minden sportot és művészetet kedvelő félegyházi lakost „sportos” festménykiállítására.

2021. December 01. 17:20, szerda | Helyi

Novemberben is sikeresen szerepeltek a Koppányok