Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Március 26. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Házipatika

A hosszú élet fűszerei

A hosszú élet fűszerei

A fűszeres ételek jó és rossz oldala

Hagyma, csípős? - hangzik el a kérdés minden valamirevaló gyrososnál, pedig szinte felesleges, hiszen a magyar az szereti a csípőset. Egy olyan országban ahol a paprikának ilyen nagy kultúrája van, ez nem is meglepő.

Mégis akadnak olyanok, akik idegenkednek a csípős, fűszeres ételektől. Nos, akinek van ilyen ismerőse vagy családtagja, mostantól nyugodtan érvelhet a fűszerek mellett.
Ugyanis amellett, hogy finomabbá teszik az ételeket, a fűszerek az egészségünkre is pozitív hatással vannak, és akár a várható élettartamunkat is megnyújthatják. Tulajdonképpen a számtalan öreg mexikói, kínai és indiai elég jó bizonyítéknak tűnik.

Azonban, mint nagyjából mindennel az életben, a fűszerekkel sem szabad túlzásba esni, mert akkor már kimondottan egészségkárosítóak lehetnek a hatásaik. Lássuk, milyen pozitív és milyen negatív tulajdonsággal bírnak!

Egy 2015-ös tanulmány szerint - amiben több mint félmillió kínai ember vett részt, és hét éven át tartott - azoknál, akik hetente hat alkalommal fogyasztottak csípős ételeket, 14 százalékkal csökkent a halál kockázata, míg, akik csak hetente kétszer, ott ez a szám 10 százalék volt.

A csípős ételek másik nagy előnye, hogy szerepet játszhatnak a fogyásban. Ugyanis minden, ami csípős, az csökkenti az étvágyat és gyorsítja az anyagcserét, amire a bizonyíték, hogy azonnal kimelegszünk, ha valami erőset eszünk meg. Ráadásul a kapszaicin növeli a test kalóriaégetési képességét. Mivel a csípős ételeket általában lassabban fogyasztják az emberek, jobban érzik, mikor lettek tele, és ezáltal megakadályozza a túlevést.

A kapszaicinnek egyébként több áldásos hatása is van. Egyrészt fájdalomcsillapítónak is jó, továbbá gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.

Természetesen akadnak kevésébe pozitív tulajdonságai is. Először is a kapszaicin sajnos vérhígító, ami egyes esetekben hasznos lehet, de bizonyos gyógyszerek szedésekor már problémákat okozhat. Amíg csak kellemesen csípős valami, addig nincs nagy gond, de ha már úgy érezzük, lángra lobban a szánk, vigyázni kell. Ugyanis előfordulhat, hogy a csípős ételtől sérülnek az ízlelőbimbók, amik ugyan idővel regenerálódnak, de egy rosszul megválasztott előétel tönkretehet egy amúgy finom ebédet. Az égető érzéstől megszabadulhatunk, ha tejet iszunk.

A csípős ételeket előszeretettel fogyasztók körében egy idő után aranyérproblémák merülhetnek fel, mivel a kapszaicin nem bomlik le az emésztés során és ugyanolyan intenzitással távozik a testből, mint ahogy érkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit