Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 23. 10:57, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A hősiességhez nem kell a Bat-man ruha

A hősiességhez nem kell a Bat-man ruha

Kriminálné Zatkó Hajnalka egészségtanár Országos Vérellátó szolgálat képviseletében e mondattal foglalta össze a véradás jelentőségét a Vöröskereszt félegyházi, „Aki vért ad életet ad” nevet viselő rendezvényén.

Az egészségtanár érdekes és információkban gazdag előadásából sok fontos információhoz juthattak hozzá az érdeklődők. A rendezvény legfőbb célja a véradás körüli tévhitek eloszlatása és a tudásbeli hiányosságok pótlása volt, mellyel remélhetőleg nőni fog a véradásra vállalkozók tábora.

A véradásokon használt fő szlogen az „Adj vért és ments meg 3 életet” annyit jelent, hogy a leadott vér felhasználása három területen történik meg.
A leadott vért alkotórészeire szedik és egyrészt vörösvértest készítmény, másrészt plazma, harmadrészben pedig trombocita készítmény ill. gyógyszer készül belőle.

Kétféle módon lehet véradáson részt venni. Egyrészt a kiszállásos véradáson jelenhetünk meg, másrészt Kecskeméten a kecskeméti területi vérellátóba mehetünk, ahol hétfőtől-péntekig bármely időpontban a rendelkezésünkre állnak.
A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 430 ezer egység vérre van legalább szükség. Ehhez képest hazánkban a lehetséges 4 millió donorból 250 ezren vannak, akik valóban részt is vesznek a véradásokon. Ez nagyon kicsi arány. A cél az, hogy minél több ember mentjen el véradásra, aki megteheti.

Véradás során a saját vérünkből ajánlunk fel egy csekély mennyiséget más ember gyógyítására, önzetlenül és térítésmentesen.

A vér az emberi szervezetben a csontvelőben termelődik. A vér termelése folyamatos, ugyanis a vér alakos elemei idővel elöregednek, elpusztulnak. Ezért nem kell attól tartani, hogy baj lehet abból, ha a véradás során a vér lebocsátódik a szervezetből. Az adott mennyiség újratermelődik. Ez egyfajta stimuláció, mert úgy mondják a véradás után megújul, felfrissül a testünkben keringő vér. 120 napig élnek a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek mindössze 1 napig, a trombociták pedig 1 hétig.

Az orvostudományban megkülönböztetünk vércsoportokat: A, B, AB és 0 vércsoportot. A vörösvérsejtek felszínén lévő antigének határozzák meg a vércsoport tulajdonságot. Ezenkívül van még az RH rendszer, melynek az értelmében megkülönböztetünk RH+ és RH- tulajdonságot. RH+ akkor van, amikor az RH faktor, vagy más néven antigén jelen van a szervezetben. Akinek nincs jelen a szervezetében, az RH-. Az RH+ domináns emberi tulajdonság, tehát valaki csak úgy lehet RH-, ha mindkét szülőtől RH- tulajdonságot örökölt. Magyarországon az emberek 75%-a RH+, 25%-a RH-.

Véradáskor 4,5 dl vér kerül lebocsátásra a donorból. Ebből ered az, hogy az 50 kg alatti súlyú emberek kizáródnak a véradásból, ugyanis ez a 4,5 dl mennyiség az ő keringő vérmennyiségük 10%-át is elérheti.
Váradás során természetes, hogy nagyon fél az ember, de gondoljunk mindig arra a három emberre, akinek segítünk. Nem tudhatjuk, kik azok és épp ettől szép a véradás, mert bárki lehet.

Mindenki adhat vért:
- aki egészségesnek érzi magát
- akinek testsúlya eléri az 50 kg-ot
- akinek életkora 18 és 65 év között van
- akinél ott vannak a megfelelő iratok (arcképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya)

A véradás menete:

  1. Először egy számítógépes adatfelvétel zajlik. Az adategyeztetés az iratok alapján történik.
  2. Ezt követően egészségi állapottal kapcsolatos kérdőívet kell kitölteni. Ez a vér közvetítésével átvihető fertőző betegségek kialakulásának megelőzésére szolgál (fertőző májgyulladás, szifilisz, HIV). Ezek a betegségek megelőzhetők, amelynek feltétele a felelős magatartás.
  3. A véradásra való alkalmasságot mindig orvos dönti el. Amikor a kérdőívet kitöltöttük, a véradást felügyelőorvoshoz kell menni. Mielőtt az orvoshoz megyünk, előtte van még egy laboratóriumi vizsgálat, ahol egy vércsoport meghatározás történik. Minden esetben történik hemoglobin-szint vizsgálat. Ez arra ad következtetést, hogy valaki szenved-e vérszegénységben. Ha valaki vérszegény, akkor nincsen tartaléka a szervezetének ahhoz, hogy vért tudjon adni. Ezenkívül egy vérnyomás és pulzusszám-mérés történik.
  4. Miután az orvos mindent rendben talált, kezdődhet a véradás. Elhelyezkedünk egy kényelmes véradó székben, egyik karunkat kinyújtjuk.
  5. Miután az asszisztensnő lefertőtleníti a kart, egy pici tűszúrás következik. Ezt követően egy steril vérvételi zsákba kezd folyni a vér zárt vérvételi rendszer segítségével. Minden egyszer használatos és zárt! Miután a vér elkezd folyni egy ipszilon alakú csövön keresztül, először egy mintavételi zsákba folyik, amiből 2 kémcsőnyi vért küldenek vizsgálatra. Az egyikből minden esetben vércsoportot határozzák meg, a másikon pedig vírusvizsgálatok történnek.
  6. A 4,5 dl vér 6-12 perc alatt folyik le. A vérzsák egy rázómérlegen helyezkedik el és folyamatosan billeg. Mikor megtelik a zsák, eltávolítják a tűt és steril gézlapot helyeznek a tűszúrásra, melyet 10 percig nyomva kell tartani.

Ami nagyon fontos, hogy minden véradás előtt bőségesen kell étkezni és folyadékot fogyasztani, hogy a szénhidrátot pótolni tudja az ember. A véradást követően is ajánlott étkezni és inni.

Minden véradás egyben szűrővizsgálat is. Abban az esetben, ha valaki fennakad a szűrőn, zárt borítékban fog egy levelet kapni az OVSZ-től, amelyben annyi fog állni, hogy keresse fel a legközelebbi vérellátót.

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy semmi okunk a véradástól tartani, hiszen minden szigorú, zárt, steril rendszerben történik és orvos dönt arról is, alkalmasak vagyunk-e rá.

Ne féljünk és gondoljunk mindig arra a három emberre, akinek az életét menthetjük meg, nekünk pedig mindez csak egy tűszúrásba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.