Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 27. 09:35, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

A hőség mellett zivatarokra és felhőszakadásokra is figyelmeztetnek

A hőség mellett zivatarokra és felhőszakadásokra is figyelmeztetnek

Itthon is a hőségre figyelmeztetnek. Sok helyen vízosztással segítették a járókelőket, hogy elviseljék a kánikulát, Sopronban pedig már több patak is kiszáradt.

Közben bárhol az országban lehetnek zivatarok. Volt, ahol jégesővel érkezett egy kis felfrissülés, máshol utakat öntött el a lezúduló csapadék – közölte az M1.

Szinte teljesen kiszáradt július végére a Rák-patak medre a csapadékszegény időjárás és a kánikula miatt.

Több soproni és környékbeli patak vízszintje is szinte teljesen leapadt.

A természetes víztereknél ilyen szélsőséges időjárási helyzetekben előfordul a kiszáradás. A közeli Fertőnél is többször feljegyezték, hogy a tó teljesen kiszáradt. Nyilván sok évmillió alatt történt, amíg ez az ökoszisztéma, ami itt él, a patakban kialakult ez jó néhányszor megtörtént már– mondta Kalicz Péter a Soproni Egyetem docense.

A fokozódó hőség miatt több megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a Dunántúlon. Országszerte pénteken is védekeztek a kánikula ellen. Vácon például több raklapnyi vizet osztottak szét.

Az akciót az önkormányzat kezdeményezte, amelyhez az egyik hazai élelmiszerlánc is csatlakozott.

Az ásványvizek fogynak ilyen melegben a legjobban. Egy átlagos hőmérsékletű nyári nap forgalmának a négyszeresét bonyolítják le üzleteink. Az egyik üzletünkben tegnap több mint ezerötszáz palack ásványvizet vásároltak, de jégkrémekből is nagyon sok fogy, az átlagos hőmérsékletű napokhoz képest háromszoros mennyiség. Sörökből és üdítőkből pedig körülbelül ötven százalékkal fogy több ebben az időszakban – közölte Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A fokozott izzadás miatt a hőségben nemcsak folyadékot, hanem fontos ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, amiket feltétlenül pótolni kell.

Lehetőség szerint a szokványos mennyiséghez képest a felnőttek legalább egy-másfél literrel igyanak többet! Ez buborékmentes ásványvíz, tea , és rostos vagy frissen facsart gyümölcslé legyen. Tudjuk, hogy a frissen elfogyasztott gyümölcs majdnem ugyanannyi folyadéknak felel meg – magyarázta Bense Tamás háziorvos.

Közben a várható zivatarok miatt az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Zala megyei Lentiben áradással,Becsehelyen és Fóton pedig jégesővel érkezett a változás.

Közben elkezdődött a Strandok Éjszakája. Sok helyen a hosszabb nyitva tartás mellett színes programokkal is szórakoztatják a fürdőzőket.

Nincs még egy olyan főváros a világon, ahol ennyi forrás és gyógyvízforrás megtalálható lenne, szóval nemcsak az ősszel, hanem a nyári szezonban is ünnepeljük egy kicsit a vizeket és a forrásokat – tette hozzá Czinege Szilvia, a a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketing igazgatója.

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezéséhez idén országszerte több mint negyven fürdőhely csatlakozott.

Címkék: kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.