Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 22. 06:12, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A horvát kormány csütörtökön vitatja meg a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseit

A horvát kormány csütörtökön vitatja meg a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseit

A horvát kormány a járványügyi helyzet függvényében csütörtöki ülésén megvitatja a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseit - mondta Andrej Plenkovic kedden horvát kormányfő újságíróknak.

A jobboldali kormányfő hozzátette: biztatóak a jelek a járvány lassulását illetően, és az eddigi korlátozó intézkedések is eredményesek.

Plenkovic Zoran Milanovic baloldali államfő hétfői bírálatára reagált, miszerint néhány döntést politikailag kell meghozni, nem szakmai alapon. Az államfő arra utalhatott, hogy a válságstáb a járványügyi helyzet alakulása fényében mérlegeli a döntéseit, tagjai között pedig több orvos és járványügyi szakember is van.

Milanovic szerint másfél hónappal ezelőtt Horvátország is ugyanolyan bizonytalansággal nézett szembe a koronavírus-járványt illetően, mint az egész világ, és ösztönösen cselekedett, amikor korlátozásokat vezetett be. "A munka nehezebb része annak eldöntése, hogy mikor szabaduljon belőle, mert minden hét fontos lehet" - fogalmazott.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője keddi sajtótájékoztatóján ismét nem adott pontos választ arra az újságírói kérdésre, hogy Zágráb mikor tervezi a korlátozások fokozott feloldását.

"Többször elmondtuk, hogy bizonyos intézkedéseken várhatóan enyhítünk. Ugyanakkor az erről szóló döntéseket a járványügyi helyzet függvényében hozzuk meg" - mondta. Hozzátette: előbb kockázatértékelést készítenek, hogy megvizsgálják, a rendeletek visszavonása mit jelentene a fertőzések számának növekedésében, majd ezt követően hoz döntést a kormány.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 48 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el. Az első fertőzés megjelenése óta 801 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 18 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 26 274 koronavírustesztet végeztek.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapról hétfőre 9-cel, 1344-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 77 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 42 976 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 25-öt ápolnak intenzív osztályon.

Helena Jaklitsc, a határokon túli szlovénekért felelős miniszter a válságkabinet keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Szlovénia a világjárvány miatt határozatlan időre felfüggeszti a szlovén származású emberek hazatelepítését a súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából. A repatriáció keretében tavaly december óta több tucat szlovén leszármazott érkezett az országba. A hivatal becslései szerint közel ezer szlovén élhet Venezuelában, és elvileg valamennyien jogosultak a hazatelepülésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.