Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 13. 12:45, hétfő | Bulvár
Forrás: proaktivdirekt.com

A hormonok játszanak velünk vagy mi a hormonokkal?

A hormonok játszanak velünk vagy mi a hormonokkal?

Az emésztéstől egészen az alvásig mindent a hormonok szabályoznak a szervezetünkben. Néhány ártalmatlannak tűnő szokásunkkal azonban könnyen felborítjuk hormonháztartásunkat.

Az emésztéstől egészen az alvásig mindent a hormonok szabályoznak a szervezetünkben. Néhány ártalmatlannak tűnő szokásunkkal azonban könnyen felborítjuk hormonháztartásunkat. Ez aztán egészségi és érzelmi állapotunkra is kihat. Tehát ha a következő dolgok Rád is jellemzőek, jobb, ha megpróbálsz változtatni rajtuk.

A következő szokásokat a goodhousekeeping.com gyűjtötte össze amerikai orvosok és szakértők segítségével, valamint különböző kutatások alapján.

1. Nem találkozol eleget a barátaiddal

Ez a legtöbbünkre sajnos valószínűleg igaz. Még akkor is nehéz időpontot egyeztetni, ha a barátaink egy utcányira laknak tőlünk. Szomorú, de bokros teendőink közepette a barátok sajnos a háttérbe szorulnak. Sara Gottfried nőgyógyász szerint ez rosszat tesz a hormonháztartásnak. A női kapcsolatok serkentik a szervezet oxitocin termelését, ez a hormon csökkenti a stresszt és a szívbetegségek kockázatát. Ezért is érezhetjük magunkat felszabadultabbnak, békésebbnek, miután csevegtünk egyet a barátnőinkkel.

2. Túl sokat sportolsz

Az edzés természetesen jótékony hatással van egészségünkre. Ha a hormonokat nézzük, növeli a szerotonin-szintet, ami fontos szerepet játszik a hangulat, a szexualitás, az alvás, a testhőmérséklet és az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szintnek a szakértők szerint szerepe lehet többek között a depresszió kialakulásában is. A túlzott sportolás azonban kizökkentheti a szervezetet, és a szokásosnál magasabb kortizol-szintet (stressz-hormon!) eredményezhet. Ez a hormon megzavarhatja a menstruációs ciklust, és befolyásolhatja a termékenységet is. A jóga, a pilátesz és hasonló, nyugtató sportok segítenek a stressz leküzdésében.

3. Alacsony zsírtartalmú az étrended

Ha diétázol, és az olyan jó zsírokat is kizárod az étrendedből, mint például az Omega-3, az növelheti a gyulladásokat a szervezetben, és ez könnyen lehet, hogy felborítja a hormonháztartásod is. Egészen pontosan az ösztrogén és tesztoszteron hormonok egyensúlyát, valamint blokkolhatja a progeszteron receptorokat is. Ettől aztán gyarapodhat a súlyod, ingadozhat a hangulatod, több lehet a menstruációd, és megnőhet az esély a daganatok kialakulására is.

A szakértők azt javasolják, hogy az egészséges étkezés részeként gyakran fogyassz diót, avokádót, olívaolajat és lazacot, hogy jó zsírsavak kerüljenek a szervezetedbe.

4. A könnyen elérhető, megszokott ételeket választod

A tejtermékek, a desszertek, a tészta, a kenyérfélék (a teljes kiőrlésű búza is) növelik a kortizol, azaz a stressz-hormon szintet, és még hizlalnak is. Ezeken kívül, jó ha visszaszorítjuk a cukor, a mesterséges édesítőszerek és az alkoholfogyasztást is. A lényeg az egyensúlyon van: azaz ne legyen a táplálkozásunk egyoldalú! Fogyasszunk mindent, de mértékkel, és gyakran helyettesítsük a kevésbé egészséges ételeket az egészséges változattal: a tehéntejet például mandulatejjel, a fehér rizst kölessel, a sült burgonya köretet salátával, a csirkét hallal, satöbbi satöbbi.

A szupermarketekben vásárolt csirkével, marhával egyébként sem árt vigyázni, ugyanis azokat gyakran antibiotikumokkal és hormonokkal tömik, melyek a mi hormonháztartásunkra is hatással vannak. Helyette vásároljunk tanyasi csirkét a piacon vagy közvetlenül a tenyésztőtől, és fogyasszunk több tengeri halat.

5. Nem viszel be fontos mikrotápanyagokat a szervezetedbe.

A mikrotápanyagok közé a vitaminok és a különböző nyomelemek tartoznak. A cink, a szelén, a réz, a jód és a D-vitamin hiánya is okozhat olyan tüneteket, melyek hormonális problémákra vezethető vissza. Ilyen tünet lehet a hajhullás (vagy éppen szemöldök és szempilla kihullása), a súlygyarapodás vagy fogyás, a folyadék-visszatartás (puffadás) és a rossz kedv, valamint különböző autoimmun betegségek.

Ami emögött állhat, az nem más mint a pajzsmirigy, vagyis a pajzsmirigy-hormonok, melyek a sejtek aktivitását szabályozzák az oxigénfelvételtől a fehérjeszintézisen keresztül az energiafelhasználásáig. Ezen hormonok közül a legfontosabb a TSH, azaz a pajzsmirigy-stimuláló hormon, mely az agyalapi mirigyben termelődik. Ezen hormonok és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez mikrotápanyagokra is szükség van, különben túl vagy éppen alul működik a pajzsmirigy a fent említett tüneteket okozva.

  • Cinket a fehérjében gazdag ételekből nyerhetsz, mint például hús és tojás, halak.
  • Szelént szintén húsokból, halból, tejből illetve belsőségekből, gabonafélékből, hüvelyesekből nyerhetünk.
  • Réz a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a májban fordul elő kellő mennyiségben.
  • A jódot elsősorban az ivóvízből kellene a szervezetünkbe vinni, de hazánkban köztudottan alacsony az ivóvizek jódtartalma. A jódozott só megfelelő alternatíva lehet. A tengeri halak, a kagyló és a homár is jó jódforrás, a felszívódását pedig akadályozhatják a káposztafélék.
  • D-vitamint a hal, a máj, a tej és tejtermékek, valamint a tojás tartalmaz, illetve napfény hatására a bőrben is termelődik.

Mint láthatod kulcsfontosságú a táplálkozás, így az első lépést mindenképpen erre felé kell megtenni, ha változtatni szeretnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.