Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. Június 17. 10:08, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

A holokauszt áldozataira emlékeztek Kiskunfélegyházán

A holokauszt áldozataira emlékeztek Kiskunfélegyházán

Mint minden évben, idén is koszorúkkal és mécsesekkel járultak a Mártírok utcai emléktáblához, ahol a holokauszt kiskunfélegyházi áldozatainak történetét elevenítették fel.

1944. június 15-én városunkból 269 zsidó férfit, 341 nőt és 373 gyermeket hurcoltak el a kecskeméti téglagyárba, ahol embertelen körülmények között tartották őket több mint egy hónapig. Majd június 25-én útnak indították őket Auschwitz felé, ahol mindannyiuknak halállal kellett fizetniük zsidó származásukért.

A tragikus esemény évfordulóján - június 15-én - az áldozatok emléke előtt tisztelegve tartott megemlékezést a Veled a Városunkért Egyesület. A múltban történt szörnyűségekről és annak következményeiről Horváth Tamás a MSZP kiskunfélegyházi szervezetének elnöke beszélt.
- A zsidó lakosság betelepülése a városba a 19. század második felében kezdődött. A beilleszkedés éveit követően a város hasznos közösségévé váltak. Iparosok, kereskedők, orvosok, ügyvédek, parasztok lettek belőlük. Megalapították a helyi Vöröskeresztet, támogatták a futballt, ingyenes orvosi ellátást nyújtottak a szegényeknek. Részt vettek a város és a nagy politika irányításában, közülük talán a legnevesebb dr. Horváth Zoltán országgyűlési képviselőt ismerhetjük. Ám eljöttek a vészterhes idők és eljött 1938. A zsidótörvények nyomán a városban is elkezdődtek az összeírások, a zsidó fiatalok továbbtanulásának akadályozása, betiltották a Félegyházi Közlönyt, eljött a munkatáborok és a sárga csillag ideje – mondta emlékező beszédében Horváth Tamás.

- A holokauszt áldozataira emlékezve nem feledkezhetünk meg arról, hogy a nácik végső terve nem csupán a zsidók, hanem a romák, a fogyatékkal élők, a homoszexuálisok és a politikailag másképp gondolkodók máglyára küldése lett volna, ha a világ nagyhatalmai nem szólnak közbe.

76 év… Ami úgy tűnik nem volt elég hosszú idő ahhoz, hogy a magyar társadalom teljes egészében feldolgozza, megértse és okuljon a 2. Világháború szörnyűségeiből, a Holokauszt tragédiájából. Pedig a deportálások idején és azt megelőzően sok félegyházi állt a meggyötört zsidók mellé. Közülük ezért sokan az életükkel fizettek.

1950-ben a Schuman-terv elfogadásával a mai modern közösség létrehozása és Európa tartós békéjének megteremtése kezdődött el azért, hogy a Holokauszthoz hasonló tragédiáknak elejét vegyük. Az UNIO ezen fő elvek mentén született és marad fenn addig, amíg teszünk érte és megakadályozzuk mindazon törekvéseket, melyek emberek, népcsoportok egymásnak ugrasztását a másik kizárólagos felelőssé tételét tűzik zászlójukra. A békés egymás mellett élés, a közös hagyományok, az elfogadó közösségek pusztulása végül majdnem az országunk pusztulásához vezetett. De a túlélők mégis felálltak, eltakarították a romokat a háború után és újjáépítették ezt az országot. Miattuk is emlékezünk, emlékezhetünk most az áldozatokra. Sosem feledjük őket – zárta ünnepi beszédét a szocialista képviselő.

(Képek: Félegyházi Közlöny)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).