Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 08. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: STOP / MTI

A hollandok komolyan vitatják, kell-e nekik az euró

A hollandok komolyan vitatják, kell-e nekik az euró

Mark Ruttét nem győzte meg az a tanulmány, amely szerint Hollandiának előnyösebb lenne, ha lemondana az euróról és visszatérne a guldenhez - nyilatkozta kedden a hágai parlamentben a holland kormányfő.

"Még nem győzött meg az, amit láttam belőle" - utalt Rutte arra a tanulmányra, amelyet a koalícióját kívülről támogató Szabadságpárt (PVV) egy londoni intézettől rendelt - olvasható a De Volkskrant holland újság keddi honlapján. Geert Wilders, az iszlámellenességéről ismert szélsőjobboldali PVV vezetője - nem utolsósorban a tanulmányra hivatkozva - népszavazást akar a gulden újbóli bevezetéséről.

A holland ellenzéki pártok fölkérték a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon az euróövezetből történő esetleges kilépésről. Rutte úgy véli, hogy a pénzügyi válságból Hollandia rosszabbul jött volna ki, ha megőrizte volna saját pénzét.

"Teljes meggyőződéssel" állítja, hogy a guldent "tönkrespekulálták" volna 2008-2009-ben - mondta Rutte.

A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a koalíciós partnerek és a PVV között tegnap megkezdődött programegyeztetés során Wilders szóba hozta-e a visszatérést a guldenhez. A miniszterelnök annyit közölt, hogy a várakozásai szerint néhány hétig tartó megbeszélésekről semmit sem akar mondani.

A brit Lombard Street Research intézet a PVV megbízásából vizsgálta, vajon milyen következményekkel járna a gulden újbóli bevezetése, valamint annak hatását, ha az euróövezet északi országainak közös pénzük lenne. Wilders szerint ebből a jelentésből egyértelműen kiderült, hogy van értelme a guldennek.

"A gulden egy erős pénznem volt, amely évtizedeken át fantasztikus szolgálatot tett" - mondta Wilders. A brit kutatók szerint az euró elhagyása az első évben sokba kerülne, de aztán Hollandia sokkal jobban járna.

Lesújtó elemzést közölt a tanulmányról két holland közgazdász. A De Telegraaf honlapján olvasható véleményük szerint a britek megalapozatlan kijelentéseket tesznek, és lelepleződik, hogy fogalmuk sincs sem az euróról, sem a holland gazdaságról. Szerintük az Európai Unió évente fejenként 2000 euró előnyt jelent a hollandoknak és ugyanennyit hoz a konyhára a közös pénz, az euró is.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.