Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2012. Március 08. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: STOP / MTI

A hollandok komolyan vitatják, kell-e nekik az euró

A hollandok komolyan vitatják, kell-e nekik az euró

Mark Ruttét nem győzte meg az a tanulmány, amely szerint Hollandiának előnyösebb lenne, ha lemondana az euróról és visszatérne a guldenhez - nyilatkozta kedden a hágai parlamentben a holland kormányfő.

"Még nem győzött meg az, amit láttam belőle" - utalt Rutte arra a tanulmányra, amelyet a koalícióját kívülről támogató Szabadságpárt (PVV) egy londoni intézettől rendelt - olvasható a De Volkskrant holland újság keddi honlapján. Geert Wilders, az iszlámellenességéről ismert szélsőjobboldali PVV vezetője - nem utolsósorban a tanulmányra hivatkozva - népszavazást akar a gulden újbóli bevezetéséről.

A holland ellenzéki pártok fölkérték a miniszterelnököt, hogy nyilatkozzon az euróövezetből történő esetleges kilépésről. Rutte úgy véli, hogy a pénzügyi válságból Hollandia rosszabbul jött volna ki, ha megőrizte volna saját pénzét.

"Teljes meggyőződéssel" állítja, hogy a guldent "tönkrespekulálták" volna 2008-2009-ben - mondta Rutte.

A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a koalíciós partnerek és a PVV között tegnap megkezdődött programegyeztetés során Wilders szóba hozta-e a visszatérést a guldenhez. A miniszterelnök annyit közölt, hogy a várakozásai szerint néhány hétig tartó megbeszélésekről semmit sem akar mondani.

A brit Lombard Street Research intézet a PVV megbízásából vizsgálta, vajon milyen következményekkel járna a gulden újbóli bevezetése, valamint annak hatását, ha az euróövezet északi országainak közös pénzük lenne. Wilders szerint ebből a jelentésből egyértelműen kiderült, hogy van értelme a guldennek.

"A gulden egy erős pénznem volt, amely évtizedeken át fantasztikus szolgálatot tett" - mondta Wilders. A brit kutatók szerint az euró elhagyása az első évben sokba kerülne, de aztán Hollandia sokkal jobban járna.

Lesújtó elemzést közölt a tanulmányról két holland közgazdász. A De Telegraaf honlapján olvasható véleményük szerint a britek megalapozatlan kijelentéseket tesznek, és lelepleződik, hogy fogalmuk sincs sem az euróról, sem a holland gazdaságról. Szerintük az Európai Unió évente fejenként 2000 euró előnyt jelent a hollandoknak és ugyanennyit hoz a konyhára a közös pénz, az euró is.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 15:07, hétfő | Külföld

A Frontex egy repülőgéppel fogja segíteni a határvédelmet a La Manche-csatornánál

Az unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche-csatorna európai partjainál

2021. November 29. 11:01, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 261,4 millió, a halálos áldozatoké 5,199 millió a világon

A világon 261 495 713 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 199 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2021. November 29. 09:42, hétfő | Külföld

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

2021. November 29. 08:00, hétfő | Külföld

Több utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül