Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Július 25. 18:13, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

A hétvégi hidegfront után született új melegrekord

A hétvégi hidegfront után született új melegrekord

A hétvégi hidegfront után is született új melegrekord: a fővárosban trópusi volt az éjszaka, a leghidegebb órákban is 25 fok felett maradt a hőmérséklet - közölte a meteorológiai szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Azt írták: bár szombaton hidegfront vonult át az ország felett, ez a hőmérsékletben lényeges változást nem okozott, maradt az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Budapest Lágymányoson a leghűvösebb órákban is 25,4 Celsius-fokot mértek, ez új fővárosi és országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi, július 24-ei országos rekord 24,6 fok volt, amelyet Szeged belterületén regisztráltak 1894-ben. A korábbi fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord pedig 24 fok volt, ezt 1988-ban jegyezték fel a Budapest Széchenyi-hegy állomáson.

Egy másik bejegyzésben azt közölték, hogy kedden hajnalban újabb hidegfront érkezik, de - mint fogalmaztak - "az aszályenyhítés megint nem oda összpontosul", ahol a leginkább kellene. Hajnaltól először a Dunántúl északi és nyugati területein egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, majd napközben a frontális csapadékrendszer kelet felé halad, de eközben várhatóan gyengül is. Főleg a délkeleti megyékben már csak kevés helyen és csak kis eséllyel valószínű csapadék, és ott is inkább csak este, késő este.

Kiemelték: nem a súlyosan aszályos területek kapják a legtöbb csapadékot, hanem a nyugati megyékben várható nagyobb számban zápor, zivatar. Ott akár 10 milliméter fölötti csapadékösszegek is elképzelhetők, lokálisan akár több.

A szél is megélénkül, a front mentén meg is erősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A front mögött visszaesik a hőmérséklet, de a Tiszántúlon még 33-38 fokos kánikula várható.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét előfordulhatnak 40 fok közeli csúcsértékek, és helyenként a minimumok is 20 fok felett várhatók.

A hétvégén várható egy újabb hidegfront, amelynek hatására érdemben mérséklődhet a kánikula.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni