Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 23. 12:06, kedd | Helyi
Forrás: index.hu

A héten eldől, mennyi orvos és ápoló marad az országban

A héten eldől, mennyi orvos és ápoló marad az országban

A betegek is érezhetik annak hatását, hogy február 28-ig dönteniük kell az egészségügyben dolgozóknak: aláírják-e az egészségügyi szolgálati jogviszonyba való átlépést.

Ugyanis a március 1-jén hatályba lépő új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését is.

Nagyon sokan azonban még mindig nem tudják, hogy pontosan milyen feltételekkel dolgozhatnak munkahelyükön a jövő hónaptól, ugyanis nem kapták meg a szerződéstervezetüket.

Az egyik egyetem munkatársa az Index számára írt e-mailben azt sérelmezte, hogy a törvény által garantált 30 napos határidőt nem biztosítja a munkáltatója számára. Az egyetem tájékoztató levelében mindösszesen a szolgálati jogviszony aláírásának napjáról adtak neki felvilágosítást.

A munkajog alapjait sérti meg mint munkáltató, hiszen dolgozói számára nem biztosította a kötelező 30 napot, hogy a munkavállaló a szerződését megismerje. Több munkavállaló indít pert az egyetem ellen, mivel ezt a kötelezettségét elmulasztotta.

A probléma nem egyedi eset. Ugyan a törvény 30 napot ír elő annak aláírása előtt, azonban szinte senki sem ismerhette meg időben a személyre szóló, egyéniesített munkaszerződés ajánlatát, amelyet elektronikusan töltenek fel.

Egy másik, vidéki egyetem tájékoztató levele szerint 2021. február 22. napjától kezdődően tekinthetik meg elektronikusan a szerződéstervezetet, és a február 22–26. közötti napokon személyesen kell aláírniuk a munkatársaknak a nyilatkozatot a munkaszerződéses ajánlat elfogadásáról.

Van azonban olyan egészségügyi intézmény, ahol már olvashatók a szerződéstervezetek.

5800 dolgozót érint az egészségügyi szolgálati jogviszony változása a Semmelweis Egyetemen, ők az elmúlt napokban kivétel nélkül és a jogszabályokban előírt határidőn belül megkapták az egészségügyi szolgálati szerződést, amelyet az előírásoknak megfelelő módon az ún. elektronikus tárhelyre töltött fel az intézmény – írta megkeresésünkre a Semmelweis Egyetem, amely már tavaly decemberben, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeleteinek megjelenését követően folyamatosan tájékoztatta az érintett dolgozókat a jogszabályi rendelkezésekről.

Háborgók csoportja

Mintegy 46 ezer fős tagsággal bír egy közösségi csoport, amelyet megfogalmazásuk szerint a tavaly október elején elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény ihletett. Kifogásolják, hogy március elsejét követően a jogviszony lehetővé teszi a kétéves átvezénylést, az engedélyhez kötött másodállás vállalását, illetve hogy a szolgálati jogviszony jelentősen csorbítja a dolgozók jogait.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az igencsak aktívan működő csoport egyik tagja arról írt, hogy február 18-án tájékoztatták őket az új jogviszony változásairól, és február 22-én ismerhetik meg a tervezetet, amelynek aláírására csak pár napjuk marad.

Egy másik hozzászólásból kiderül, hogy van olyan munkavállaló, aki már február 18-án kezébe vehette a szerződéstervezetét, de ahogy fogalmaz:

"Ma végre kezembe vettem az új jogállási tv. alapján készült szerződést! Érdekes olvasmány, mondhatom, ha valaki rendelkezik kellő alappal a jogi szakmai nyelv megértéséhez. Ha nem, akkor orosz rulett. Van benne sok pozitív változás az eredeti elképzeléshez képest, és látszik benne a kapkodás is, amit szerintem a sietség okozott. Véleményem, hogy érdemes független jogász véleményét kérni!"

A hozzászólók közül sokan nem kendőzik a véleményüket. Az egyik vidéki kórházban dolgozó ápolónő az alábbiak szerint fogalmazta meg mondandóját:

"Jelenleg Covid-nővérként alapvetően pulmós vagyok. Vállalom, hol és miképp, és ápoló vagyok. A legelsők egyike voltam, akik azt mondták, na neeee! Menjenek a p…ba ilyen feltételekkel. Alapvetően lázadó vagyok, megteszem, amit választok, kategorikusan nem, amit erőltetnek. Ezt erőltetik. Ezt a jogviszonyt. Ez egy okádék. És alá fogom írni? Igen. Szégyellem? Igen. De senki nem tartja el a fiaimat. Vagy valaki leteszi nekem a fizetést, hogy éljek? Hogy megéljek? Nem!"

Sérelmesnek tartják az egészségügyi szolgálati törvényt a szakszervezetek is, akik Összefogás az Egészségügyért Akciószövetség néven az ombudsmanhoz és nemzetközi szervezetekhez fordultak. Az Akciószövetség öt nagy egészségügyi szakszervezetet foglal magába, többek közt a Magyar Orvosok Szakszervezetét és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségét, akik levélben fordultak az alapvető jogok biztosához az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alaptörvényt súlyosan megsértő két passzusa miatt.

Mint írják, a törvény megszünteti az egészségügyi dolgozók kollektív alkuhoz fűződő jogát, illetve korlátozza a sztrájkhoz fűződő alapvető jogát.

A szakszervezetek kérték az ombudsmant, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az októberben elfogadott jogszabály felülvizsgálatát.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozó 2021. február 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

(Hír forrása: Index.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.