Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Szeptember 09. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A háziállat így hat az egészségünkre

A háziállat így hat az egészségünkre

Háziállatot nemcsak azért jó tartani, mert kedves, cuki, és van kivel játszani.

Számos kutatás és tanulmány bizonyítja, hogy a kisállatokkal való együttélés egész szervezetünkre nagyon jó hatással van.

Jobb lesz a hangulatunk

Egy kutatás szerint az állattartóknak, ha nincsenek a kedvencükkel, már fél óra után csökkenni kezd szervezetükben a boldogságérzetért felelős hormonok szintje. Az állatterápiát pedig nem véletlenül alkalmazzák sikeresen depresszióval, illetve kedélybetegséggel küzdők esetében. A macskatartók például sokkal kevesebbszer érzik magukat magányosnak, és általánosságban is jobb a közérzetük, mint akiknek nincsen cicájuk. Az állatok simogatása, dédelgetése segít, hogy oxitocin szabaduljon fel a szervezetünkben, amitől sokkal jobb lesz a hangulatunk.

Segítenek oldani a stresszt

Kortizolszintünk már öt perccel azután csökkenni kezd, hogy játszani kezdünk egy kutyával. Egy kutatás szerint ráadásul sok ember, ha extrém stressz alatt áll, nyugodtabbnak, ellazultabbnak érzi magát háziállata, mint házastársa közelében. Az állatbarát munkahelyek bevezetése is ezen az elven alapszik, mert tanulmányok bizonyítják, hogy azoknak, akik magukkal vihetik a kutyájukat a munkába, egész nap alacsonyabb a stressz-szintje.

Segítenek csillapítani a fájdalmat

Több kutatás is igazolja, hogy krónikus fájdalommal élők esetén egy háziállat, kutya vagy cica beszerzése enyhíti a tüneteket, illetve segít elterelni a figyelmet a fájdalomról.

Segítenek edzésben maradni

Különösen a kutyákra igaz, hiszen a napi sétát igénylő állatok segítenek, hogy egész évben aktívak maradjunk. Ráadásul a kutyasétáltatás a szociális kapcsolatokat is fejleszti, hiszen ilyenkor sokkal nagyobb eséllyel elegyedünk szóba ismeretlenekkel, mint amikor magányosan vagy egy barátunkkal sétálunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)