Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 15. 11:00, hétfő | Életmód
Forrás: Adrienn

A gyorsaság életmentő

A gyorsaság életmentő

Hazánkban ezer emberből mindösszesen három (!) tud szakszerűen és gyorsan elsősegélyt nyújtani például utcai rosszullét esetén.

Hazánkban ezer emberből mindösszesen három (!) tud szakszerűen és gyorsan elsősegélyt nyújtani például utcai rosszullét esetén. Ezt az arányt emelni kellene - figyelmeztetett a Vörösklereszt az elsősegély világnapján, mely szeptember 13-án volt. Mint tudjuk, az elsősegély nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, de a beavatkozás első lépése, ami életmentő lehet. E teendők például: a segélyhívás, a sérült kimentése, az életjelenségek vizsgálata, a légutak szabaddá tétele, a keringés ellenőrzése, a vérzés csillapítása. Fontos az is, hogy megszerzett ismereteinket folyamatosan frissítsük, és merjünk beavatkozni, ha baleset mellett visz el az utunk. A Magyar Vöröskereszt egyik fontos feladata e tudás terjesztése. A szervezet több ezer önkéntest számlál, elsősegélynyújtó versenyeiken évről évre több száz fiatal méri össze tudását. A világnapon országszerte a leggyakrabban előforduló balesetekre, sérülésekre hívták fel a figyelmet. A vöröskeresztes szervezetek rendezvényei a tájékoztatást és a toborzást szolgálják. Az életmentés hetére Egerben látványos bemutatókkal, iskolásoknak szánt programokkal készülnek, térítésmentesen tartanak újraélesztési képzéseket. Ilyen ingyenes oktatáson Budapesten is részt vehetnek az érdeklődők, ahol megtudhatják, hogyan élesszenek újra felnőttet, gyermeket, s kipróbálhatják a szimulációs eszközöket is.

Jó tudni: A karambolok miatti halálozás az esetek több mint felében az ütközések utáni néhány percben történik! A légút elzáródása átlagosan kevesebb mint 4 perc alatt az élet elvesztését okozhatja. A közúti balesetek áldozatainak száma csökkenthető volna, ha a szemtanúk közül még ott a helyszínen többen tudnának segítséget nyújtani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.