Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 26. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A gyermekek már csak a 9-10 százaléka növi ki a tehéntejfehérje allergiát

A gyermekek már csak a 9-10 százaléka növi ki a tehéntejfehérje allergiát

A tejallergia általában egy éves korban kinőhető, napjainkban azonban ez a tendencia megváltozni látszik.

Egyre növekszik azoknak a száma, akik egy éves kor után is tünetet mutatnak, a tejallergia továbbra is fennáll. Míg az 1990-es években a gyermekek 44 százaléknál maradt meg egy éves korra a probléma, addig manapság akár 90 százalékuknál is diagnosztizálhatják, ezért számukra szükséges a tejből származó vitaminok pótlása.

A tejallergia kezelése jelentős hatással van a gyermekek növekedésére, ahogy egyre nagyobbak lesznek, úgy gyarapodik energia, protein, vas és kalcium igényük is. Tejallergia esetén ezért biztosítani kell a növekedéshez szükséges tápanyagokat.

A tejtermékek hasznos energiaforrások, számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. A gyermekek egy éves koruktól naponta háromszori tejterméket igényelnek a megfelelő fejlődés érdekében. Tehéntej allergia esetén pótolni kell a szükséges vitaminokat, erre azonban más emlősállatoktól, így a kecskétől származó tej nem alkalmas. A szójatej használata sem ajánlott, ugyanis sok esetben szója érzékenység is kialakulhat a tehéntejfehérje allergiás babáknál.

A tejallergiás gyermekek táplálhatók mandulatejjel vagy zabtejjel, viszont ezek nem tartalmazzák az összes, fejlődéshez szükséges aminosavat, ezért mindenképp tápszeres kiegészítés szükséges. A rizstejekben magasabb lehet az arzénszint a megengedettnél, fogyasztásakor erre feltétlenül oda kell figyelni. Néhány országban négy éves kor alatti felhasználását nem is javasolják.

„Megkülönböztetünk olyan tápszert, amelyben lebontott állapotban van jelen a tehéntej, ha ez nem használ a gyermeknek, akkor aminosav alapú tápszert javasolt alkalmazni, ez nem tartalmaz semmilyen tehéntejfehérje származékot. Minden olyan vitamin megtalálható benne azonban, amire a babának szüksége van a megfelelő növekedéshez. A gyermekek egy éves kor feletti aminosav alapú tápszerrel való táplálását nem támogatja a társadalombiztosítás. Ebben az esetben méltányossági engedéllyel lehet támogatást kérni az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól” – mondta Havasi Anikó, a Nutricia, Advanced Medical Nutrition dietetikusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.