Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Augusztus 20. 07:18, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A Gazdakörökben megszentelték az új kenyeret

A Gazdakörökben megszentelték az új kenyeret

Kenyérszentelési ünnepséget tartottak a Gazdakörök augusztus 19-én. 17 órakor Haleszban, majd 19 órakor Selymesben szegték meg ünnepélyes keretek között az új kenyeret.

A haleszi haranglábnál egybegyűlteket Rádi András a Haleszi Gazdakör vezetője köszöntötte, majd átadta a szót Csányi József polgármesternek.

- Mikor Géza fejedelem több mint ezer évvel ezelőtt a népnek bemutatta Vajk nevű fiát, még maga sem gondolta, hogy egy olyan nagyszerű államférfi személyét ismertette meg a néppel, mint Szent István királyunk. Hiszen nemcsak megalapította a magyar államot, hanem több mint ezer éve az ő általa lerakott alapkövek és alapelvek életben tartják ezt az országot.

Kiskunfélegyháza városában két emblematikus szoborral találkozhatunk, ha sétálunk. Az egyik a főtéren található Petőfi szobor, a másik a kéttornyú templom mellett Szent István szobra. A két szobor irányt mutat nekünk. Az egyik szobor előre mutat, feladatot ad és harcba hív bennünket. Szent István szobra pedig leeresztett karddal, nyugalomra, békességre szólít fel. A mai vészterhes időkben, amikor körülvesz bennünket a háború és mindenféle olyan támadás, amihez nem vagyunk hozzászokva, mindannyiunk lelkében ott van a vágy a béke iránt. Nekünk erre van szükségünk, hiszen csak a békében van lehetőségünk arra, hogy épüljünk, szépülünk, nyugodtan tudjunk dolgozni és nyugodt jövőt lássunk családtagjainknak. Én ehhez a nyugodt jövőhöz és békességhez kívánok mindenkinek a mai ünnepen egészséget és Isten áldását – mondta beszédében a polgármester.

Csányi József gondolatait követően a haleszi citerások Elek Ferenc vezetésével, valamint Kele Nikol Léda gitárzenével és énekkel szórakoztatták a közönséget.

A vidám hangulatú előadás után pedig Hajagos Gyula, a Szent István templom esperese közös imára szólította a megjelenteket, majd megáldotta az új kenyeret.

Az esemény zárásaként Balla László alpolgármester és Csányi József polgármester szegték meg a nemzeti színű szalaggal átkötött cipókat és szétosztották a jelenlévők között.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)