Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Augusztus 20. 07:28, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A gazdakörökben megszegték az új kenyeret

A gazdakörökben megszegték az új kenyeret

Kenyérszentelő ünnepséget tartottak Haleszban és Selymesben augusztus 19-én a Magyar Államalapítás ünnepének előestéjén.

A kenyér a magyar ember számára mindig is az életet, a megélhetést, az otthont jelentette. Azzal, ahogy nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel ünnepelünk, kifejezzük, hogy a haza és az élet összekapcsolódik. Szent István királyunk és a Magyar Államalapítás ünnepén az új kenyér ékesség a magyar családok asztalán, melyért köszönettel tartozunk mindazoknak, akik szántottak-vetettek-arattak-sütöttek, illetve bármi módon segítették, hogy nemcsak az ünnepi, hanem a mindennapi betevőnk is meglegyen. A Gazdakörökben minden évben méltóképpen megköszönik ezen emberek munkáját egy kis ünnepséggel, melyet a Magyar Államalapítás ünnepének előestéjén tartanak.

Haleszban a megjelenteket Rádi András, a haleszi gazdakör vezetője köszöntötte külön tisztelettel említve, dr. Ónodi Izabella és Ván Jenő önkormányzati képviselőket, illetve Balla László alpolgármestert.

Az új kenyér megáldását és megszentelését megelőzően Balla László alpolgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

- Nemzetünk születésnapján köszöntöm mindannyiukat. Szent István, amikor Magyarországot megalapította, törvényeit és intelmeit a rendteremtés, a biztonság megszilárdítása, a tisztességesek ellen vétők szigorú megbüntetése, a hit megtartása, a jó és igazságos hatalomgyakorlás szellemében alkotta. István tudta sikerrel csak olyan kormányzás járhat, amely a magyar emberek érdekeit, hagyományait tartja szem előtt.

Méltán tiszteljük őt mi is szentként és tartjuk történelmünk legnagyobbjai között számon. Ő az, aki a magyar nép letelepítésével, az államalapítással otthont, hazát adott nekünk, melyet tűzzel és vassal meg is védett számunkra. Neki köszönhetjük, hogy nem kell hontalannak lennünk és büszkén mondhatjuk, hogy hazánk ott van a Kárpátok alatt és népünk a magyar.

Köszönettel tartozunk azért is, hogy Szent István megmutatta népünk számára azt az utat, amelyen járva több mint ezer évig meg tudott maradni nemzetünk. Ez az út a kereszténység útja, mely István idejében nem a könnyebbik út volt. Új vallás, új szokások, új élet volt, új erkölcsi normák, új értékek. A magyar népnek mindezt meg kellett tanulnia, el kellett fogadnia, alkalmazkodnia kellett hozzá. István felismerte, hogy ez nem a könnyebb út, de az az út, amely a legtovább visz. A mögöttünk lévő több, mint ezer év bizonyság arra, hogy Szent István biztos jövőt épített a magyarok számára biztos alapokra. Mi itt, akik itt vagyunk, valamennyien köszönettel tartozunk ezért.

És köszönnünk kell a kenyeret, mely augusztus 20-án az ünnepi asztal ékessége. Az újat és a mindennapit, amit megtanultunk ebben a hazában előteremteni magunknak. Ezt tesszük ma is, időnként nagy nehézségek árán – mondta beszédében az alpolgármester, majd elismeréssel és hálával szólt azokról, akik vetettek, arattak, szántottak, sütöttek, szállítottak, hogy augusztus 20-án a frissen megtermelt búzából elkészülhessen az új kenyér.

Az alpolgármester ünnepi beszédét követően Hajagos Gyula, a Szent István templom plébánosa áldotta és szentelte meg az új kenyeret, majd megszegve kis kosárkákban kínálták meg belőle az ünnepségen résztvevőket.

Az eseményt dr. Tóth Ákos tárogatón előadott dalokkal színesítette.

(Képek: Fábián Adrienn / helyszín: Haleszi Gazdakör)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)