Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Május 01. 17:00, péntek | Életmód
Forrás: proaktivdirekt.hu

A füvesítés ellenségei

A füvesítés ellenségei

A szomszéd rétje idén nem lesz zöldebb! Tavasszal érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fűre, ha igazán szép, egyenletes zöld gyepet szeretnénk az udvarba.

A szomszéd rétje idén nem lesz zöldebb! Tavasszal érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fűre, ha igazán szép, egyenletes zöld gyepet szeretnénk az udvarba. Ebben azonban nagyon sok minden megakadályozhat minket, ezt annak, aki próbált már füvesíteni nem is kell magyarázni.

1. A vakond
A vakond bizony megkeseríti a kertészek dolgát. Ha vakondtúrásokat látunk a földben, akkor az azt jelenti, hogy a kertünk bizony a vakond vadászterülete. A szakértők szerint az egyik legbiztosabb módszer a rágcsáló távol tartására a vakondháló, amit még a füvesítés előtt célszerű telepíteni, és nem árt szakértőt hívni a leterítéséhez. Erre aztán körülbelül 10 cm humuszréteg kerül és vastag hálón nem fog tudni felásni a vakond.

Mivel ez egy védett állat, így mindenképpen riasztó módszerekhez kell folyamodni, a drasztikus irtószereket felejtsd el. Ha már nincs lehetőség a vakondháló telepítésére, próbáld ki az ultrahangos vakondriasztót.

2. Rossz időzítés
A fű vetését április végéig be kell fejezni, mivel ekkor még elég nedvességgel rendelkezik a talaj, és nem tud olyan gyorsan kiszáradni, ami mindenképpen jót tesz a fűtelepítésnek. A száraz talaj nagy ellensége a szép fűnek.

3. Rossz talajelőkészítés
Az irigylésre méltó, mélyzöld pázsit egyik feltétele, hogy a telepítés előtt a földet jól előkészítettük, fellazítottuk és trágyáztuk, megfelelő mennyiségű tápanyaggal láttuk el. Ha ez nem történt meg, ne csodálkozzunk, hogy gyér a gyep. Jövőre próbáljuk újra!

4. Apróságok, amik bosszúságot okozhatnak
A gyérülő és száradó pázsitnak a fent említett okokon kívül még számos problémája lehet: a http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/zoeld-pazsit/2500-barnul-szarad-a-pazsit-ime-a-megoldasaz alábbi dolgokat gyűjtötte össze:

  • Túl erős árnyék
  • Túlszáraz termőhely
  • Túlságosan tömött talaj
  • Foltokban megáll a víz a gyepen
  • A fűnyíró kései túl életlenek
  • Túl alacsonyan vág a fűnyíró
  • Hiányos tápanyag ellátottság

Ha a vetés után csak kisebb üresen marad foltok vannak, ez még nem jelent komolyabb betegséget, mindössze a fűmag nem egyenletesen kelt ki, ebben az esetben gyors kelésű fűmaggal érdemes a lyukakat kitölteni.
Ha ennek ellenére újra ritkulni kezd a gyep, érdemes a fentebb említett okokat végig gondolni, hol rontottuk el valamit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).