Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 28. 19:35, szerda | Belföld
Forrás: mti

A fűtési időszak végéig biztosított a gázellátás

A fűtési időszak végéig biztosított a gázellátás

A lakossági földgázellátás a fűtési időszak végéig biztosított, ellentétben a félrevezető adatokat tartalmazó és felelőtlenül riogató, napokban nyilvánosságot kapott állításokkal

- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel. Az energiahivatal szerdai közleménye szerint a lakossági földgázellátás zavartalanságát külön jogszabály biztosítja megfelelő nagyságú készletezési szint kötelező betárolásának előírásával. A gáztárolók feltöltése kereskedelmi feladat, a napi kitárolás az érintett egyetemes szolgáltató ütemezése szerint történik.

A MEKH ismertette, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelő magyar gázpiacon a túlnyomórészt lakossági ellátáson, vagyis az egyetemes szolgáltatási körön kívül, a szabadpiacon ellátott felhasználók számára szükséges földgáz betárolása és a szükséges tárolt gáz mennyiségének meghatározása gázkereskedelmi engedéllyel rendelkező cégek saját üzleti döntése. Mivel a kitárolási időszak jellemzően március végéig terjed, ezért a kereskedelmi szereplők számára indokolatlan felesleges készletet fenntartani, amely jelentős többletköltséget okozna a rendszerhasználók számára.

Kiemelték, hogy a földgáz biztonsági készlet mértékéről szóló rendelet tavaly október 31-től 1200 millió köbméterben határozza meg a biztonsági készlet mértékét.

Kitértek arra is, hogy a gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik. Az ország téli földgázellátását nemcsak a tárolói készletek biztosítják, hanem a magyar kitermelés is. Az ellátásbiztonság érdekében a MEKH továbbra is folyamatosan figyeli a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a magyar földgáztárolók töltöttségét és a rendszerek karbantartását.

A Demokratikus Koalíció (DK)) szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy itt van az igazi tél, a "méregdrágán megvásárolt" gáztározókban viszont alig van tartalék gáz. Gréczy Zsolt a tájékoztatón kifejtette, hogy az energiahivatal adatai szerint a gáztározókban 2,5 milliárd köbméternyi tartalék van, de az európai készleteket számon tartó nemzetközi adatbázis szerint ez az adat hamis, mert a magyar tározókban csak 2,3 milliárd köbméter gáz van. Mint fogalmazott, ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági tartalék, amelyhez csak vészhelyzet esetén lehet hozzányúlni, ezért a politikus úgy vélte, hogy a valóban felhasználható mennyiség 1,1 milliárd köbméter, amely körülbelül 15 napra elegendő az ország számára.

Címkék: ellátás, fűtés, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.