Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2013. November 05. 17:54, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Hírek

A fiatalság a jövőnk záloga

A fiatalság a jövőnk záloga

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a retorika szintjén foglalkozzunk a fiatalokkal, hanem erőkhöz mérten anyagilag is segítsük azt a kormányzati ifjúságpolitikát

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a retorika szintjén foglalkozzunk a fiatalokkal, hanem erőkhöz mérten anyagilag is segítsük azt a kormányzati ifjúságpolitikát, ami horizontális szakpolitikaként a társadalom minden szegmensére kihatással bír. A közösség fejlesztése, ezen belül az ifjúsági korosztály helyzetbe hozása a társadalmi előrehaladás egyik motorja – hangsúlyozta október 30-án, az országgyűlés 2014-es költségvetési vitájában Kapus Krisztián országgyűlési képviselő.


A Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottságának elnöke elmondta, az elmúlt évben az ifjúságügy területén is jelentős strukturális változtatásokat hajtott végre a kormányzat és az emberi Erőforrás Minisztériuma. Az ifjúságügy a drogmegelőzési koordinációval együtt a sport- és ifjúságért felelős államtitkársághoz került, ami az egész ifjúságpolitikának új lendületet adott. A 2012-es év legjelentősebb eseménye a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) megalakulása volt. Ez a mindenkori kormányzatoknak immár 20 éves adóssága, hisz az uniós országok közül egyedül hazánkban nem működött még a NIT. Ebben a szervezetben a magyar fiatalok az együttgondolkodáson túllépve képviselhetik a nemzet ifjúságát és a mindenkori magyar kormány partnerei lesznek a közös magyar jövő formálásában. A közös munka alapja, hogy a felelős magyar fiatalok és szervezetiek azonos alapértékek mentén dolgoznak, függetlenül attól, hogy melyik régióban fejtik ki tevékenységüket. Ezen értékek a magyar nemzethez való tartozás tudata, a magyar földön valómegmaradás, a hagyományok megtartása és ápolása, a közösségek értékteremtő munkája, a tudás és a képzettség tisztelete, valamint a szabadidő értékes és hasznos eltöltése. A NIT 105 tagszervezettel alakult meg. Az ifjúsági tanácsnak csak civil szervezetek a tagjai, a minisztérium a napi munkában nem vesz részt, de a működében és egyéb szervezeti kérdésekben továbbra is anyagi és szakmai segítséget nyújt.
Az ifjúságpolitika egy horizontális szakpolitika Az államigazgatás szinte minden ágazatában megjelennek a fiatalokat érintő programok és tevékenységek. Az idei évben megtörtént a legfontosabb lépés afelé, hogy a különféle szakterületeken megjelenő ifjúsági munka egy irányba ható, és a lehető leghatékonyabb legyen – hangsúlyozta az ifjúságpolitikus.
Kapus Krisztián beszélt az ifjúsági stratégia a második cselekvési tervéről. Elmondta, a feladatok eredményes végrehatása érdekében, az ifjúsági szakmai szempontok szerteágazó jellege és összetettsége miatt elengedhetetlen volt egy központi ágazati szinten működtetett szakmai egyeztető fórum felállítása. Az ITE nagymértékben megerősíti a horizontális együttműködést és egyszerűbbé teszi a feladatok koncessziók, problémák egyeztetését, továbbá összehangolja a második cselekvési terv eredményes végrehajtása érdekében felállításra kerülő munkacsoportok tevékenységét, előkészíti az ifjúsági stratégia 2014-15 évi harmadik cselekvési tervét. A tavalyi költségvetéshez képest pozitív változás, hogy az ifjúsági ügyek kapcsán jelentkező kihívások, felmerült problémák megoldására, kezelésére a kormány többletforrásokat tervez beállítani.
A fiatalokkal való törődés, az ifjúság élethelyzetének javítása, a munkaerő piaci lehetőségek bővítése, az értékalapú közösségek fejlesztése, szakmai, módszertani, államigazgatási alapját adja az EMI-ben folyómunka. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a retorika szintjén foglalkozzunk a fiatalokkal, hanem erőkhöz mérten anyagilag is segítsük azt a kormányzati ifjúságpolitikát, ami horizontális szakpolitikaként a társadalom minden szegmensére kihatással bír.
A 2014-15-ös cselekvési tervben az összmagyarság ügye dominánsan megjelenik, amely a magyar-magyar együttműködések eredményességét erősíti az EU-ban. Kiemelt cél a magyar közösségek megerősítése, mind itthon, mind a határon túl. A közösség fejlesztése, ezen belül az ifjúsági korosztály helyzetbe hozása, a társadalmi előrehaladás egyik motorja, amely erősítik a családi közösségeket is Magyarországon. Kiemelt figyelmet fordítanak a válság által súlyosan érintett fiatalokra. Az intézkedések célja, hogy a munkanélküli fiatalok a lehető legrövidebb időn belül aktív részesei legyenek a munkaerőpiacnak, mert csak így képesek itthon boldogulni és családot alapítani.
Nem mehetünk el a fiatalokat érintő legfontosabb kérdés, a kábítószer ügye mellett. Ennek bizonyítéka a nemrégiben elfogadott nemzeti stratégia. A szigoritó intézkedéseken túl nagyobb hangsúly kerül a gyermekek, a felnövekvő generációk védelmére. A drogmegelőzési koordináció, a cselekvési terv kidolgozása, megvalósítása a jövő évre kitűzött legnagyobb feladat – emelte ki Kapus Krisztián.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 24. 12:15, vasárnap | Belföld

Drogdílerekre csaptak le a rendőrök

Egy időben, öt helyszínen ütöttek rajta két kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfin, valamint három, az ügyfélkörükbe tartozó fogyasztón a Pest megyei rendőrök

2021. Október 24. 11:14, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma 243,3 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,943 millió a világon

A világon 243 337 931 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 943 041 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. Október 24. 10:12, vasárnap | Belföld

Virológus: csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

2021. Október 24. 09:04, vasárnap | Külföld

A késő esti programokhoz védettségi igazolásra van szükség Szerbiában

Védettségi igazolásra van szüksége szombattól Szerbiában azoknak, akik 22 óra után szeretnének a vendéglátó- és szórakozóhelyek beltéri részében tartózkodni,