Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 24. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

A fénysebesség mégsem a végsebesség?

A fénysebesség mégsem a végsebesség?

A svájci CERN tudósai ismét olyan eredményekkel álltak elő, amelyek alapjaiban forgathatják fel a tudományos elméleteket, és amelyek magukat a kutatókat is meglepték.

Arra figyeltek fel ugyanis, hogy egyes szubatomi részecskék képesek átlépni a fénysebesség végső határát is.

A CERN tudósai kísérleteik során neutrínóknak nevezett szubatomi részecskéket indítottak el a föld alatt, egy járatban a tőlük 732 kilométerre, az olasz Appenninek lábánál fekvő Gran Sasso laboratórium felé. Az eredmények azonban meglepték a kutatókat: a részecskék ugyanis a vártnál hamarabb bukkantak fel a másik laborban - írja a BBC Science and Environment News.

Az időbeli eltérés természetesen nem volt jelentős, csupán a másodperc törtrészéről van szó, az eredmények mégis arra utalnak, hogy a részecskéknek sikerült átlépniük a fénysebességet. Csakis ezzel magyarázható ugyanis, hogy hamarabb érték el a kitűzött célt.

A tudósok jelenleg azt vizsgálják, hogy nem csúszott-e bármiféle hiba a számításaikba - ennek érdekében az eredményeket más tudóscsoportoknak is elküldték. Ha ugyanis kísérleteik hibátlanok, az azt jelenti, hogy az Univerzum végsebességének tartott fénysebesség - amelynél Einstein szerint is csak a gondolat lehet gyorsabb - mégsem a végsebesség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára