Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 21. 05:49, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A felvételek sokkolták a külügyminisztert

A felvételek sokkolták a külügyminisztert

Ban Ki Mun és Hillary Clinton is kifogásolta az egyiptomi tüntetők elleni durva rendőri és katonai fellépést. Az utóbbi öt napban 13 emberéletet követeltek az összecsapások.

Az egyiptomi rendőrök és katonák fegyverekkel és könnygázzal igyekeztek megtisztítani a kairói Tahrír teret a tüntetőktől kedden. Az éjszakai csetepaté után reggelre még mindig több száz, az országot vezető katonai tanács azonnali távozását követelő tüntető maradt a téren.

Megszállott aktivisták november 18-a óta táboroznak a Tahrír téren. A tiltakozók ekkor követelték először a hadsereg uralmának végét. Az egyiptomi biztonsági erőknek a tüntetőkkel szembeni durva fellépését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és emberjogi szervezetek is kifogásolják.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „különösen sokkolónak” nevezte az eseményeket. Egy felvételen két katona a szoknyájánál fogva vonszolt egy földön fekvő nőt, majd megbotozták és összerugdosták a tüntetőt.
„Újságírókat bántalmaztak szexuálisan. Most pedig nőkre támadnak az utcákon, levetkőztetik és megverik őket” – mondta az amerikai diplomácia vezetője hétfőn. „Az egyiptomi nők módszeres lealacsonyítása szégyent hoz a forradalomra, az államra és az egyenruhára, s nem illik ehhez a nagyszerű néphez” – közölte az amerikai diplomácia vezetője.

Az Egyesült Államok évente 1,3 milliárd dolláros katonai segélyt nyújt Kairónak. Nyugati diplomaták szerint nem valószínű, hogy Washington ezt a nyomásgyakorlás eszközeként használná. Amerikai tisztségviselők eddig inkább dicsérték a hadsereg elkötelezettségét a hatalom átadása mellett. A katonák Hoszni Mubarak elnök bukása után vették át az ország irányítását, amelyet a választások lezajlása után 2012 júliusáig átadni szándékoznak az új elnöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.