Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 21. 05:49, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A felvételek sokkolták a külügyminisztert

A felvételek sokkolták a külügyminisztert

Ban Ki Mun és Hillary Clinton is kifogásolta az egyiptomi tüntetők elleni durva rendőri és katonai fellépést. Az utóbbi öt napban 13 emberéletet követeltek az összecsapások.

Az egyiptomi rendőrök és katonák fegyverekkel és könnygázzal igyekeztek megtisztítani a kairói Tahrír teret a tüntetőktől kedden. Az éjszakai csetepaté után reggelre még mindig több száz, az országot vezető katonai tanács azonnali távozását követelő tüntető maradt a téren.

Megszállott aktivisták november 18-a óta táboroznak a Tahrír téren. A tiltakozók ekkor követelték először a hadsereg uralmának végét. Az egyiptomi biztonsági erőknek a tüntetőkkel szembeni durva fellépését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és emberjogi szervezetek is kifogásolják.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „különösen sokkolónak” nevezte az eseményeket. Egy felvételen két katona a szoknyájánál fogva vonszolt egy földön fekvő nőt, majd megbotozták és összerugdosták a tüntetőt.
„Újságírókat bántalmaztak szexuálisan. Most pedig nőkre támadnak az utcákon, levetkőztetik és megverik őket” – mondta az amerikai diplomácia vezetője hétfőn. „Az egyiptomi nők módszeres lealacsonyítása szégyent hoz a forradalomra, az államra és az egyenruhára, s nem illik ehhez a nagyszerű néphez” – közölte az amerikai diplomácia vezetője.

Az Egyesült Államok évente 1,3 milliárd dolláros katonai segélyt nyújt Kairónak. Nyugati diplomaták szerint nem valószínű, hogy Washington ezt a nyomásgyakorlás eszközeként használná. Amerikai tisztségviselők eddig inkább dicsérték a hadsereg elkötelezettségét a hatalom átadása mellett. A katonák Hoszni Mubarak elnök bukása után vették át az ország irányítását, amelyet a választások lezajlása után 2012 júliusáig átadni szándékoznak az új elnöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 16:01, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.