Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 17. 08:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: - szerk. -

A farmernadrág története

A farmernadrág története

A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

Az eredetileg jellemzően kék színű farmernadrág egy ún. sávolykötésú pamutszövetből, a „denim”-ből (magyarra fordítva: farmerszövet) készül. Érdekessége, hogy a magyaron kívül finnül és szerbül is „farmer”-nek nevezik. Bizonyos nyelvekben az amerikai „jeans” kifejezést vették át, vagy az adott nyelvben alkalmazott kiejtés szerinti átírással, vagy valami más szóval jelölik, aminek jelentése többnyire cowbojnadrág, ill. erre utaló más kifejezés pl. „texas”.
A farmernadrágot eredetileg munkaruhaként hordták a 19. században, de a 20. század második felében már divatcikk lett és egyéb ruhadarabokat (pl.: zakót, dzsekiszerű kabátokat, ruhákat, szoknyákat) sőt cipőfelsőrészt is készítettek a farmerszövetből. Ma a szabadidő-ruházat és a hétköznapi viselet szerves részét képezi.
A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.
A nadrágok később „denim”-nek nevezett anyagot eredetileg nyersfehér fonalakból készült sűrű szövésű, sávolykötésű szövet volt, amit utólag színeztek. A Levi Strauss által kezdetben használt denim barna színű volt, csak később tért át a kékre.
Egy másik szövet, amit Levi Strauss a nadrágokhoz használt, az olaszországi Chieriben készült és egy genovai kikötőben tették hajóra, hogy Amerikába szállítsák. A feltételezések szerint e kikötőváros nevének eltorzult formája a „jean”. A denimből erősebb, tartósabb, az egyszínű jeanből olcsóbb munkaruhákat készítettek. Később a jean vesztett népszerűségéből, de neve átszállt a kék denimből készült termékekre is „blue jeans” formában.
A Levi’s nadrágok denimszövete fehér vetülék és indigóval kékre színezett láncfonalakból, sávolykötésben készült. Fontos ismertetőjelük volt még a szegecsek alkalmazása, majd 1886-tól kezdődően a barna bőrcímke, ill. 1936-ban bevezetett piros címke is.
A Levi Strauss & Co. legfőbb versenytársa a H. D. Lee cég volt, amelyet Paul David Lee alapított 1889-ben. A Lee 1913-ban „Union All” néven egybeszabott munkaruhával (kezeslábassal) jelent meg a piacon, amit a „blue jeans”-hez hasonló szövetből készített.
Mára a farmernadrág teljesen elfogadott viseletté vált, és jelentős mértékben át is alakult. Mind anyagában, mind formai kivitelezésében sokféle változatával találkozunk, ma már messze nem csak a hagyományos farmerszövetből készül, hanem annak korszerűsített változataiból is (pl. elasztánfonallal vagy nagy rugalmasságú, terjedelmesített poliamidfonallal rugalmassá tett változatban), és nem is mindig a klasszikus kék színben. Viselik nők, férfiak és gyermekek, gyakorlatilag minden korosztály.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.