Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 21. 09:16, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

A drogokról I.

A drogokról I.

A drogok fajtái, hatásai és veszélyei

Mi a drog?

A drog szót a köznyelv a kábítószer szinonimájaként is használja, helytelenül.
Drognak tekintjük azokat az anyagokat, szereket, amelyek szervezetünkbe jutva módosítják gondolkodásunkat, érzelmeinket, viselkedésünket (elsősorban az agy és a központi idegrendszer befolyásolásával). Ebben a tekintetben drognak minősül nem csak a kábítószer, hanem az alkohol, a cigaretta, a kávé, a szerves oldószerek.
Mivel legálisak, nem minősülnek kábítószernek, de a drogok közé tartoznak a minden háztartásban előforduló nyugtató- és altatószer is. Vonzerejük, a könnyű hozzáférhetőség mellett még abban rejlik, hogy ezen szerek használói veszélytelennek érzik fogyasztásukat.

Illegális drogok:

Kender
Marihuána, hasis, cannabis.
A Cannabis sativa a kender növénynek egy olyan hibridje, amelyben nagymértékben található kábulatot előidéző hatóanyag. Felismerhető jellegzetes, fogazott leveleiről. Ez a világon a legelterjedtebb kábítószer
A cannabis három féle megjelenési formája a marihuána, a hasis és a hasisolaj.
A marihuána a kender megszárított virágaiból (esetleg leveleiből, hajtásaiból) készített dohányszerű keverék. A füvet rendszerint marihuánás cigaretta formájában szívják el tisztán vagy dohánnyal keverve.
Az első slukk hatása rendszerint 10 másodpercen belül jelentkezik: a testet bizsergető hullám önti el, enyhe izgatottság, később nyugodtság. Előfordulhat befelé fordulás is.
A drog szervezetbe jutása után néhány perccel emelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a pulzus, csökken a vércukorszint, aminek következtében éhségérzet jelentkezik. A füst irritáló hatása miatt a száj és a torok kiszárad, az egyén köhög, krákog. A drog hatására a pupillák kitágulnak, ami miatt gyakran napszemüveget viselnek a használók, mert bántja a szemüket a fény. A szem erei kitágulnak, ezért a szemfehérje vörösnek tűnik.
A cannabis használata következtében pszichikai függőség is létre jöhet, ami bizonyos fokú szorongást és depressziós állapotot okoz.
A hasis jóval erősebb hatású, mint a marihuána. A növény levelein és virágaiban található gyantás anyagból készítik. Szintén keverhetik dohánnyal, ha előtte felmelegítik és apró darabokra morzsolják szét. Jellemző még süteményekbe sütve is (hasis-torta, hasis-pogácsa). Hatása tekintetében hasonló a marihuánához, de hallucinogén hatása jóval erősebb.
Az úgynevezett hasisolaj a legerősebb (a hasisnál 8-10-szer több hatóanyag van benne). A hasisból lepárlással képzett, aromás szagú sűrű olaj. Cigarettára, dohányra cseppentve fogyasztják. Folyamatos, nagy mennyiségben történő használatakor visszafordíthatatlan agykárosodás léphet fel!

Veszélyek:
- légúti panaszok, irritáció, allergia
- az immunrendszer hanyatlása
- férfiaknál a vér tesztoszteron-szintje és a spermiumok termelése csökken
- szorongás, zavartság, pánik alakulhat ki
- erős lelki függőség

Ópiátok:
Mákszármazékok, ópium, morfium, heroin, kodein, metadon
Az ópium a máknövény tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. A máktej és maga a növény is morfiumot tartalmaz, amely fájdalomcsillapító hatású, nyugtató ill. kábítószer. A kifolyó máktejet kiégetik és szájon át vagy vénásan juttatják a szervezetbe. A morfiumot a XIX. század második felében használták először, mint fájdalomcsillapítót. Nagyobb morfin-adagok mély alvást okoznak. Csökkenti a szorongást, a fájdalomtól való félelmet. A fájdalomcsillapító morfin-adagok jó közérzetet, kellemes hangulatot okoznak. Nagyobb adagnál ritkább lesz a légzés, légzésbénulás következtében beáll a halál.
A morfiumon kívül a kodeinszármazékok fogyasztása is jelentős, ezek gyógyszeres ópiátok.
A metadont a gyógyászatban kórházi elvonókúrás szerként alkalmazzák a heroinistáknál vagy a morfinistáknál.
Hazánkban a legősibb ópiát a máktea, amit ma is használnak olcsósága miatt. A mákteát a drogosok szívesen kombinálják különféle nyugtatókkal, mivel ez a morfin hatását megerősíti.
A heroin olyan por alakú morfinszármazék, amelyet ma már főként vegyi úton állítanak elő. Szaga az ecetére emlékeztet, színe sokféle lehet, ami a minőség függvénye (fehér, barna, szürke, vöröses). A heroint por alakjában beszippantják, azaz az orr nyálkahártyáján keresztül juttatják a vérbe, vagy pedig feloldva intravénásan adják be. A nyers ópium kis golyók formájában kerül forgalomba, füstjét inhalálják. A heroin fogyasztása rövid időn belül pszichés és fizikai függőséget okoz, erre már egy-két injekció után sor kerülhet.
A hatás első jeleként hamar jelentkezik egyfajta eufórikus állapot (flash), amely csökkenti a nyugtalanságot, a félelmeket, a szorongást, és túlzott önértékelést okoz. Ezt kellemes, laza nyugalom és jó közérzet kíséri, esetleg bágyadtság. Hatására rövid ideig megszűnhetnek a testi és lelki kellemetlenségek.
Jellemző testi tünetek: a légzés és keringés lelassulása, a köhögési reflex gátlása, a pupilla beszűkülése, a látásélesség beszűkülése, viszketés, rosszullét, hányás.
A fizikai függőség, az elvonással együtt járó tünetek gyors kialakulása, valamint az egész testre kiterjedő erős fájdalmak arra kényszerítik az ópiát-fogyasztót, hogy folyamatosan biztosítsa a drognak a szervezetbe való bejutását, és állandóan növelje az adagot.

Veszélyei:
- általános leromlott testi állapot, vitamin-és kalciumhiány
- gyomor-és bélműködési zavarok
- májfunkciók csökkenése
- szennyező anyagok bejutása a véráramba
- általános érdektelenség
- súlyos testi és lelki függőség
- intravénás droghasználat során vérmérgezés, vérgyulladás veszélye, vérrögképződés, fekély, tályog kialakulása, Hepatitis B, C, D, AIDS
- túladagolás: keringési és légzési zavarok, halál

Kokain
Crack
A kokain alapanyaga a kokacserje. Fogyasztói a növény levelét egyszerűen rágják vagy elszívják, por alakban felszippantják, lenyelik, esetleg vízben feloldva, intravénásan beadják maguknak. Feketepiaci változatai gyakran veszélyes szennyező anyagokat is tartalmaznak.
A szer drágasága miatt kevesen engedhetik meg maguknak a használatát.
A kokain élénkítő hatást vált ki, megemelkedik a vérnyomás és gyorsul a szívverés is.
A crack szintén kokainszármazék, a kokain további feldolgozása. Kőtörmelékre emlékeztet, parányi mennyisége is nagy hatású. Használatkor összemorzsolják, hevítik és a füstöt belélegzik.
A drogok közül a legerősebb pszichikai függőség okozója a kokain.

Veszélyei:
- légzési, keringési zavarok
- szívritmuszavar, szívinfarktus
- májfunkciók csökkenése
- vesekiválasztás csökkenése és lassulása
- az orr nyálkahártyájának szétroncsolódása
- intravénás droghasználat során vérmérgezés, vérgyulladás veszélye, vérrögképződés, fekély, tályog kialakulása, Hepatitis B, C, D, AIDS
- pánikroham, paranoiás tünetek
- fokozott ingerlékenység
- súlyos testi- és lelki függőség
- túladagolás: kóma, halál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.