Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Szeptember 24. 16:45, kedd | Helyi
Forrás: Szűts Tamás

A doberdói virágok faliképen

A doberdói virágok faliképen

Augusztus 22-én a Pákozdi Katonai Emlékhelyen sajtótájékoztatót tartott a Honvédség és Társadalom Baráti Köre (HTBK) Székesfehérvári szervezete és a Katonai Emlék Park Pákozd (KEMPP).

A média és a szakmisztérium megjelent képviselőit Dr. Görög István ügyvezető köszöntötte, majd a szakmai munkát értékelő beszámoló és programismertető következett:

- A Pákozd-Sukorói csata 171. évfordulóján rendezik meg a X. Honvéd-fesztivált. Szeptember 22. és 29. között kerül megrendezésre a rendezvénysorozat. Megemlékezés a református templomban, ahol a csata előtti utolsó haditanácsot tartották, családi hétvége az emlékparkban valamint az ott látható állandó és időszaki kiállítások megtekintése. Elkötelezett, következetes és kitartó munka jellemzi a KEMPP és a HTBK hazafiasságra nevelő programját.

Dr. Görög István a beszámoló után arról beszélt, hogy munkájukat segíti az is, ha olyan támogatók is vannak akikkel „fél szavakból is értik egymást”. Bemutatta Szűts Tamás szobrászművészt, és Szilágyi Zsolt ezredest.

A kávézóban folytatódott a bemutató, Oláh László bevezetője után átadta a szót Szűts Tamásnak, aki megköszönte a két szervezetnek a támogatást és a kép kiállítási lehetőségét. A két részből álló molinó teljes mérete 4 x1 méter. Címe „Virágok Doberdóról, Egy örök szerelem története” A kép és dokumentum anyag jelentős része az azonos című előadáson alapszik, de elemeket is felfedezhet az érdeklődő. A tervező munka nehézségét az adta, hogy úgy kellett összeválogatni a képeket, hogy önállóan is- a magyarázó szövegek segítségével-, is érthető legyen a történet. A történet magyar, olasz és angol nyelven is olvasható.

A bemutatás során több kép részletes bemutatására is sor került. A jelenlevők nagy örömére megérkezett az olasz delegáció is, akik az Úz völgyi megemlékezésre tartottak, és Pákozdon eleget téve a meghívásnak megálltak. Gianfranco Simonit, a Barlangkutató csoport és a delegáció vezetője segítségével „Tértek vissza a Virágok Doberdóra” a Goriziai Nagy Háború Múzeumba, ahol három hónapig láthatták –először nyilvánosan- a látogatók, olyan „társakkal mint a szegedi „Magányos fa” és a nagyváradi „görbe fa”.

Ezután egy kevésbé ismert -ma már megváltozott nevű- ezred születésnapi kiállításának megnyitója következett. Szilágyi Zsolt ezredes a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Honvéd Folyami Hadihajózás történetét bemutató kiállítást.

Ez utóbbi, időszaki kiállítás- makettek, dokumentumok, egyenruha, szeptember 30-ig várja a látogatókat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.