Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 17. 14:50, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

A cukorbetegségről

A cukorbetegségről

A diabétesz súlyos esetben a látás elvesztésével és végtag-amputációval is végződhet. Tegyünk ellene!

2012-ben mért adatok szerint 371 millió ember szenved cukorbetegségben, és ez a szám évről évre növekszik. A diabétesz súlyos esetben a látás elvesztésével és végtag-amputációval is végződhet. Tegyünk ellene!

Minden másfél órában meghal valaki, azaz naponta 16 ember veszti életét New Yorkban cukorbetegség következtében. Ez New York – mondhatnánk legyintve, de megnyugodni semmiképpen sem szabad, kilencszázezerre tehető ugyanis hazánkban a nyilvántartott diabéteszes betegek száma. És ezek csak a regisztrált betegek. Egyes adatok szerint közel 2,5 millióan lehetnek azok, akiknél még nem alakult ki a betegség, de a helytelen életmód miatt a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Látásukat, végtagjaikat is elveszíthetik
A cukorbetegség óriási veszélyforrás: ha megbetegszenek az ereink, akkor a szerveink is. Ha nem működnek jól a kis erek, akkor a vese is megbetegszik, s akár a szemük világát is elveszíthetik a cukorbetegek. A nagy erek megbetegedése alsó végtagi érszűkületet okozhat, aminek végtagamputálás lehet a szomorú következménye. A cukorbetegeket jobban veszélyezteti a stroke és a szívinfarktus is.
Előre elkészített ételekkel, rágcsálnivalóval, cukros üdítőkkel napi egyetlen doboz cukros üdítőital elfogyasztása 22 százalékkal növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát –, fölösleges kalóriákkal mérgezi magát a többség, sőt sajnos saját gyerekét is.

Magyarországon minden negyedik gyermek túlsúlyos!
A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a lakosság elöregedésén túl a stressz is kiváltó oka lehet a cukorbetegségnek.

Megelőzés
Egyedül a kor az, ami ellen nem tehetünk a cukorbetegség megelőzésének érdekében. Még az örökletességnek sem kell érvényesülnie, ha hajlandók vagyunk egészséges életmódra váltani. Hogyan? Először is szabaduljunk meg a túlsúlytól: a plusz kilók leadása nemcsak a cukorbetegség, hanem a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is sokat segít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.